Slovenija
27 ogledov

Zares za odpravo poslanske imunitete

Poslanci na današnji izredni seji o določitvi datuma za razpis in izvedbo refere Žurnal24 main
Poslanca Zaresa predlagata popolno odpravo poslanske imunitete. Želita tudi sankcionirati sovražni govor v parlamentu. SDS: poslanci koalicije niso resni.

Poslanca Zaresa Lojze Posedel in Franco Juri predlagata, da bi odpravili poslansko imuniteto ter spremenili poslovnik državnega zbora tako, da bi lahko sankcionirali sovražni govor v parlamentu. Pripravila sta predlog za začetek postopka za spremembo ustave z osnutkom ustavnega zakona ter dopolnitev parlamentarnega poslovnika.

Sedanja ureditev določa, da poslanec ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel v parlamentu.

Kot pravita, v javnih nastopih v parlamentu opažata čedalje več nestrpnosti, sovražnega govora, žalitev ... "Skorajda ne mine seja, da ne bi bili priča neprimernemu besedičenju," pravi Posedel. Posameznih primerov ne želi izpostavljati.

SDS: Če bi imeli resen namen, bi že sprejeli
Na predlog so se že odzvali v poslanski skupini SDS.

Žaljiva interpelacija
Spomnimo, veliko žaljivih besed je padlo tudi med nedavno razpravo o interpelaciji zoper Katarino Kresal. Miran Györek (SNS) je dejal, da ministrica Kresalova ni dama, da nima šarma. Ministrici Ljubica Jelušič in Irma Pavlinič Krebs sta simpatični in sta materi, Kresalova to ni, je dejal. Karakter ministrice je ocenil kot policijski in ocenil, da kot taka ne bi smela biti v službi ljudi.

Spomnili so, da so v času njihove vlade že predlagali črtanje instituta imunitete v celoti, a so ga nekatere sedanje koalicijske stranke zavrnile. "Če bi poslanci koalicije imeli resen namen, da poslansko imuniteto popolnoma odpravijo oziroma črtajo, bi to v preteklosti že sprejeli," trdijo.

SLS: Manjkajo merila za presojo
Poslanec SLS Janez Ribič pa pravi, da ne vidi potrebe po poslanski imuniteti, saj morajo po njegovem poslanci dosledno spoštovati zakon in biti pri tem ljudem za zgled. Glede ravni razprave poslancev meni, da "v SLS sovražni in žaljivi govor v javnem prostoru, še posebej v parlamentu, vsekakor obsojamo".

Opozarja pa, da je temeljni pomen poslanske imunitete ravno v tem, da ščiti poslance za njihove izrečene javne besede v parlamentu in s tem ščiti tudi svobodo govora poslancev. Opominja, da predlagatelja nista predstavila meril za presojo žaljivega in sovražnega govora.

Posedel in Juri trdita, da gre za pobudo, ki ne želi biti strankarska, zato bosta podporo iskala med vsemi poslanskimi skupinami. Predlagata naslednje:

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.