Slovenija
62 ogledov

Zares želi umik pripadnikov slovenske vojske

Slovenski vojaki bi, če bi čakali na Američane, v Afganistanu morali ostati do k Žurnal24 main
Stranka Zares bo prek peticije poskušala doseči takojšen umik pripadnikov slovenske vojske iz Afganistana.

"Vse zaveze trajajo določen čas in se razvežejo takrat, ko cilji skupne akcije niso doseženi," je na današnji novinarski konferenci stranke Zares dejal evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/Zares).

"Zares je tista stranka, ki je najbolj dosledno zahtevala umik Slovenije iz vojne v Afganistanu," je poudaril tudi član stranke Franco Juri. Kot je izpostavil, so v stranki že dosegli zavezo na ravni države, da bi do konca letošnjega leta slovenski vojaki zapustili Afganistan. "A to se ne bo zgodilo, saj je premier že napovedal, da naša vojska ostane v Afganistanu do konca leta 2014," je dejal Juri.

Ob tem je dejal, da so sicer še vedno za sodelovanje Slovenije na mednarodnih vojnih prizoriščih, ampak le z razvojno in humanitarno pomočjo oziroma mirovniško politiko.

V stranki ob tem predlagajo, naj se denar, ki ga Slovenija namenja vojni v Afganistanu, uporabi za odpravo socialnih krivic, ki jih je povzročil zakon o uravnoteženju javnih financ. "Znesek v višini pol milijona evrov pomeni za Slovenijo izredno veliko, v zvezi Nato pa nič," je izpostavil Vajgl.

Peticija bo na voljo tudi prek spleta

Peticijo bodo javnosti v podpis v kratkem ponudili prek spleta. Ob tem je Juri poudaril, da je civilna družba na koncu tista, ki pove, ali se strinja z "militaristično politiko te vlade" ali želi umik iz vojne.

V stranki Zares sicer pričakujejo podporo tudi drugih strank, ki so jim pri teh vprašanjih blizu, predvsem pa pričakujejo podporo državljanov.

Predsednik stranke Zares Pavel Gantar se je odzval tudi na nekatere aktualne dogodke v državi. Po njegovih besedah je to, da je predsednik vlade Janez Janša "izsilil uvrstitev ustavnih sprememb glede zlatega fiskalnega pravila na izredno sejo, nezaslišano". Kot je dejal, se uvrsti zadeve, kot so spremembe ustave, na dnevni red le, ko je vnaprej zagotovljena in potrjena dvotretjinska večina. Te pa Janša po Gantarjevih besedah nima.

Dejal je tudi, da "šele padec Janševe vlade odpira možnost tehnične oziroma reforme vlade". Ta bo po Gantarjevih besedah lahko v širšem konsenzu izvedla nekatere nujne reforme, varčevalne ukrepe in "odprla pot za nove volitve v letu dni ali mogoče v dveh letih". "Napoved naše stranke je, da moramo priti do reforme vlade, če že ne zdaj, pa vsaj jeseni," je dejal.

Komentarjev 1
  • privat 06:53 19.julij 2012.

    zanki pokvarjenosti oblasti so vsekakor ..pošiljanje svojih vojakov na tuje ropat in ubijat(Afganistan)..drugo je Kosovo