Slovenija
23 ogledov

Zaresovci bi nevladnikom delili milijone

Tadej Slapnik iz Zaresa upa tudi na podporo opozicije. Koalicija še ni usklajena Žurnal24 main
Dohodnina. Predlog: potni stroški, nastanitev in prehrana prostovoljcev oproščeni dohodnine.

"Slovenija je 12-krat slabša od povprečja Evropske unije. Tam je v nevladnih organizacijah zaposlenih povprečno 8,1 odstotka ljudi, v Sloveniji le 0,6," pravi Goran Forbicij iz nevladne organizacije CNVOS. Ker želijo v Zaresu izboljšati razvoj nevladnega sektorja, spreminjajo zakon o dohodnini.

Predlagajo, da bi bili prostovoljci oproščeni dohodnine od potnih stroškov in prehrane, omogočili bi jim tudi neobdavčene prejemke do 289 evrov. Druga sprememba zakona se nanaša na pol odstotka, ki ga lahko od dohodnine vsakdo nameni politični stranki ali nevladni organizaciji. Ker to počne le okoli 30 odstotkov ljudi, Tadej Slapnik iz Zaresa predlaga, da bi okoli sedem milijonov neporabljenih sredstev razporedili med nevladnike. Zagotavlja, da do tega denarja politične stranke ne bi bile upravičene, saj bi še vedno lahko prejele le donacije posameznikov, ki bi se za to odločili sami.

Predlagajo še, da bi bili do posebnih olajšav upravičeni ne le skrbniki otrok, ki so za delo zaradi bolezni nezmožni že od rojstva, kot je to urejeno zdaj, temveč tudi skrbniki tistih, ki zbolijo pozneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.