Slovenija
88 ogledov

Žarnić izstopil iz DeSUS-a

Žarnić ostaja v vladi. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je nepreklicno izstopil iz stranke DeSUS. Prvak stranke Karl Erjavec je njegov odstop sprejel.
Za odstop se je Žarnić po mnenju Zanoškarja odločil, ker ni želel biti strankarski minister v vladi, pač pa minister v strokovnem pogledu.

Kot je za STA pojasnil minister Roko Žarnić, je danes na sestanku ožjega vodstva stranke in poslancev beseda tekla o tem, kako naprej. Kot je opozoril eden izmed članov, je stranka z ministrom v vladi neresna. Tako naj bi jim Žarnić dejal, da če je on moteči člen, lahko brez težav izstopi iz stranke, saj se, kot je poudaril, "nerad počuti kot dvoživka".

Z njegovim odstopom se je Erjavec strinjal in kot je pojasnil Žarnić: "Lepo sem jim dal roke ter se kot prijatelj poslovil." Nekdanje kolege je opozoril, da je še vedno pripravljen za kakršnokoli sodelovanje in podporo stranki, če ne bo v nasprotju z njegovim mnenjem.

Žarnić je poudaril, da na DeSUS nima ne slabih spominov ne občutkov. Opozoril je na to, da ni poklicni politik, temveč profesor, in ni odvisen od tega, ali bi lahko na naslednjih volitvah nastopil na listi stranke. Tudi na ministrstvu niso odvisni od politike, je izpostavil, nato pa sklenil: "Slovenija je izgubila člana stranke, ne pa ministra."

Erjavec povedal Žarniću, da pričakuje odstop
Karl Erjavec je potrdil, da so Žarniću zelo jasno povedali, da kot član stranke ne more več nadaljevati ministrovanja in da pričakujejo njegov odstop.
"Imeli smo sejo vodstva stranke, kjer smo pregledovali realizacijo sklepa sveta o izstopu stranke DeSUS iz koalicije. Vprašali smo ministra Žarnića, kdaj namerava podati svoj odstop. Rekel je, da ne bo odstopil ter da želi nadaljevati delo kot minister. Tako smo mu povedali, da to pomeni, da ne spoštuje sklepov najvišjega organa sveta stranke DeSUS in da mora potem v primeru, če želi nadaljevati delo kot minister, odstopiti kot član stranke DeSUS. Na podlagi tega je podal izstopno izjavo iz stranke," je za zurnal24.si povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

S funkcije državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade je po odhodu DeSUS-a iz koalicije odstopila Vlasta Vivod.

Se pa bo, po besedah Erjavca, moral za svojo funkcijo ali za članstvo v stranki odločiti državni sekretar na ministrstvu za okolje iz kvote DeSUS-a Peter Gašperšič. In če odstopa s funkcije državnega sekretarja ne bo podal, ne bo več član omenjene stranke.

Funkcija podpredsednika DZ in člana DeSUS-a Vasje Klavore po Erjavčevih besedah ostaja stvar DZ. "Mi se umikamo iz vlade. Ne želimo prevzemati nobene odgovornosti v zvezi z delom vlade. Kar se tiče položajev v državnem zboru, pa je stvar državnega zbora. Tukaj ne gre za neko zgovornost v zvezi z izvajanjem politike,"  je povedal Erjavec.

Zanoškar: " V vladi kot tehnična pomoč"
"Pričakovati bi bilo, da bo po odstopu stranke DeSUS iz koalicije odstopil tudi minister Žarnić. A odločil se je drugače.To je njegova osebna odločitev, da kljub izstopu iz stranke DeSUS še vedno ostane v vladi kot tehnična pomoč oziroma minister z nekim znanjem. Odločil se je, da hoče to delo opravljati naprej, " je za zurnal24.si povedal član poslanske skupine DeSUS Matjaž Zanoškar.

Žarnić je že razmišljal o odstopu
Žarnić je možnost izstopa iz stranke omenjal že po izstopu DeSUS-a iz koalicije. Predsednik stranke Karl Erjavec je namreč takrat dejal, da po 5. juniju stranka v vladi ne bo imela več nobenega funkcionarja. Če pa bi Žarnić želel še naprej delati na tem mestu, ne bo več član stranke DeSUS, saj zamrznitve članstva Erjavec ne bo sprejel.

Žarnić je izrazil pripravljenost, da tudi po 5. juniju nadaljuje z delom ministra. Minister je namreč dejal, da bo, če mu bo Borut Pahor ponudil, naj delo nadaljuje, ponudbo sprejel, sicer pa se bo vrnil na staro delovno mesto. Pahor je nato Žarniću po telefonu nadaljevanje dela na ministrstvu za okolje tudi ponudil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.