Slovenija
13 ogledov

Žarnić, kaj boš storil z odpadki?

Roko Žarnić se opravičuje za nevšečnosti zaradi vrednotenja nepremičnin. (Foto: Žurnal24 main
Zeleni Slovenije sprašujejo okoljskega ministra, kako se bo lotil ravnanja z odpadki, ter mu ponujajo nekaj predlogov reševanja problematike.

V svojem odprtem pismu Zeleni poudarjajo, da je država pri sistemskem reševanju odpadkov (ločeno zbiranje, divja odlagališča) neučinkovita. Ministru Roku Žarniću zato predlagajo, naj se začne sistematično zmanjševati količina odpadkov ter se jih začne bolj dosledno ločevati in zbirati.

Ostro nasprotujejo uvedbi sežigalnic, ki po njihovem prepričanju zgolj trošijo naravne vire in so vir izredno škodljivih snovi, kot so dioksini in furani. Ob tem se zavzemajo, naj se bolj obdavči tiste, ki ne ločujejo smeti ter nagradi tiste, ki to počnejo. Gospodinjstva naj plačujejo odvoz smeti glede na ustvarjeno količino in ne po pavšalu, še dodajajo.

Preveč odvisno od ozaveščenosti
Pri tem opozarjajo, da je pri nas ravnanje z odpadki v preveliki meri prepuščeno gospodarstvu, kar pušča nerešene številne težave. Ljudje in posledično ločevanje odpadkov je odvisno predvsem od ozaveščenosti in tudi sami trgovci z velikimi količinami zastonjske plastike ne pripomorejo k njenemu zmanjšanju. Na tej točki Žarniću predlagajo, naj se uvede sistem vračljive embalaže, ki se nagrajuje po posameznem vrnjenem kosu.

Ustrezen pravilnik bi trgovcem naložil plačilo kavcije za odpadno embalažo pijač, utemeljujejo Zeleni. Okoljsko ministrstvo pa naj ustanovi poseben sklad za zaščito okolja, v katerega bi proizvajalci in uvozniki, ki ustvarjajo odpadno embalažo, plačevali nadomestilo za gospodarjenja s temi vrstami odpadkov. Sklad bi potem trgovcem vrnil te zneske, ki bi šli v žepe kupcev na račun vrnjene embalaže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.