Slovenija
26 ogledov

Žarnić: Najemite strokovnjake

Tako so Zasavci pred Cementarno Lafarge prižigali svečke "ob pogrebu pravne drža Žurnal24 main
Predstavniki Eko kroga niso zadovoljni z zadnjim poročilom okoljske inšpekcije, ki ugotavlja, da Lafarge Cement obratuje skladno z zakonodajo. Minister Žarnič jim medtem ponuja roko.

"To je inšpekcija, ki je potrebovala pet let, da ji je na koncu Eko krog dokazal, da Lafarge Cement pet let izvaja meritve sam sebi, da jih ne izvaja pooblaščena ustanova in da jih izvaja z nekalibrirano opremo," je za zurnal24.si dejal predsednik društva Eko krog Uroš Macerl.

Macerl na vprašanje, kakšne bodo njihove nadaljnje aktivnosti glede cementarne, odgovarja: "Temperatura v Zasavju se znova in znova dviga in poneumljanje Zasavcev je samo prilivanje olja na ogenj. Posledice tega bodo vidne v naslednjih dneh, če bo vlada še naprej delala tako."

Iz Lafarge Cementa so pred tem sporočili, da so imeli v torek na nenapovedanem obisku več članov okoljske inšpekcije, ki so po večurnem pregledu ugotovili, da cementarna obratuje skladno z zakonodajo in okoljskim dovoljenjem.

Macerl je ob tem dejal, da so predstavnikom vlade poslali javno pismo, v katerem jih pozivajo k sestanku med Eko krogom in pristojnimi službami, na katerem morata biti poleg medijev prisotna tudi premier Borut Pahor in okoljski minister Roko Žarnić.

"Želimo si, da bi bili mediji prisotni, ko bomo dali dokaze na mizo, ko bosta Arso in MOP na te dokaze odgovarjala pred ministrom in Pahorjem. Ampak oni so do danes naredili vse, da do tega sestanka ne bi prišlo in spet sta Pahor in Žarnić civilno iniciativo poslala na stranski tir in je nista vključila v zadevo," je ogorčen Macerl.

Žarnić Eko krogu ponuja plačilo strokovnjakov
Žarnić je danes dejal, da bo premier Pahor poročilo o tem, ali Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila, potrebnega za dovoljenje, prejel v petek. Po besedah Žarnića poročilo kaže, da zadeva "ni povsem takšna, kot je splošni vtis".

Predstavnikom Eko kroga pa je predlagal, naj poiščejo najbolj relevantne svetovne strokovnjake, ki bodo preverili vsa dosedanja poročila in morda izpeljali nenapovedane kontrole. "Vse to bo financiralo ministrstvo," je dejal Žarnić in člane Eko kroga povabil na sestanek.

"Vse študije, ki so ugotavljale zdravstveno stanje Zasavcev, so popolnoma strokovne in ni treba novih. Zahtevali smo sodne izvedence hidrometeorološke in medicinske stroke, ki jih je Arso z odločbo zavrnil. Tukaj gre samo za tratenje davkoplačevalskega denarja in za to, da bo čas tekel in tekel, Lafarge pa bo kuril in kuril," še doda sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.