Slovenija
29 ogledov

Žarnić napovedal nova preverjenja

Žarnić je napovedal nove meritve zraka. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je napovedal dodatno preverjanje zunanjega zraka v Trbovljah in zatrdil, da so bili vsi postopki za izdajo dovoljenja vodeni skladno z zakonom.

Tako bodo preverili onesnaženost po različnih režimih delovanja Lafargea – s sosežigom odpadkov, brez sosežiga in ob ničelnem delovanju, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Žarnić.

Vlada je sklenila, da gre dodatno preverjanje naprej. "Osnovno vodilo bo zdravje prebivalcev in zaradi tega posledično tudi preverjanje ostalih onesnaževalcev," je poudaril minister.

Lafarge pod nadzorom okoljske inšpekcije
Po njegovih pojasnilih bo Lafarge Cement pod nadzorom okoljske inšpekcije nekaj dni obratoval brez uporabe alternativnih goriv oziroma odpadkov, kar bo omogočilo neposredno preverjanje emisijskih vrednosti brez sosežiga odpadkov.

Termoelektrarna Šoštanj:
Agencija za okolje je potrdila Alpe Adria Green (AAG) kot stranskega udeleženca v postopku za izdajo dopolnilnega okoljevarstvenega dovoljenja za termoelektrarno TEŠ 6. AAG izgradnji Teša 6 nasprotuje. Kot pravijo, bo obratoval po tehnologiji, ki ni v celoti prilagojena z derektivami EU. Več na tej povezavi.
S tem bodo ugotovili, ali sosežig odpadkov povzroča neprijetne vonjave, na katere opozarjajo prebivalci. Meritve so že izvedli v času sosežiga in brez sosežiga odpadkov. "Danes za par mesecev zaradi zalog ne obratuje Lafarge, tako da imamo možnost meritev v okolju tudi brez delovanja Lafargea," je dejal minister in dodal, da sta danes, ko družba ne dela, zaradi smradu prišli dve prijavi.

 

Ministrstvo je sicer pri ponovnem preverjanju vseh okoliščin za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja ugotovilo, da so bili vsi postopki vodeni v skladu z veljavno zakonodajo. "Okoljevarstveno dovoljenje je v preverjanju tudi na upravnem sodišču, ki bo podalo pravnoformalno ugotovitev zakonitosti postopka," je poudaril.

Emisije niso presegle dopustnih vrednosti
Meritve emisije snovi v zrak je v letu 2009 in letos v Lafargeu opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor in iz poročila o trajnih meritvah je po ministrovih besedah razvidno, da niso presegli dopustnih vrednosti, ki so določene v okoljevarstvenem dovoljenju.

Tudi okoljska inšpekcija je v družbi opravila kar nekaj celovitih rednih inšpekcijskih nadzorov. Nenapovedani izredni nadzori letos so bili opravljeni aprila, oktobra in dvakrat novembra, je dejal in dodal, da je inšpekcija preverjala izvajanje monitoringa emisij snovi v zrak, pri čemer ni bilo ugotovljenih preseganj, zato ni bilo podlage za ukrepanje, je še pojasnil minister Žarnić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.