Slovenija
24 ogledov

Žarnić razočaral Eko krog

Macerl (na fotografiji desno) bo skupaj s predstavniki društva jutri pred franco Žurnal24 main
Lafarge Cement. Minister bo poskušal dobiti podatke, a bo počakal na sodišče.

Ljubljana. “Pričakovali smo zagotovilo, da začnemo s točke, ko Lafarge Cement nima dovoljenja za sežig odpadkov, dokler se ne ugotovi dejansko stanje, ne pa da se pet let pogovarjamo in delamo študije, oni pa sežigajo sto ton odpadkov na dan,” je po včerajšnjem sestanku z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem razočarano povedal Uroš Macerl, predsednik Eko kroga. Zagotovila niso dobili, izvedeli pa so, da je Lafarge Cement za dva meseca ustavil proizvodnjo, ker ima dovolj zalog, je dejal Žarnić.

Žarnić: Nisem sodnik
Po ministrovih besedah naj bi vlada danes obravnavala poročilo o okoljevarstvenem dovoljenju za sežig alternativnih odpadkov v Lafarge Cementu, ki so ga pripravili po protestu Zasavcev v Ljubljani pred tremi tedni. Vsebine poročila Žarnić ni razkril, niti ga ni pokazal Eko krogu. Je pa poudaril, da bodo v vsakem primeru počakali na odločitev upravnega sodišča. “Ne moremo prevzeti vloge sodišča,” se je branil vprašanj, zakaj so takrat napovedali drugače: da bodo na podlagi poročila podali mnenje, ali Lafarge Cement še lahko obdrži dovoljenje ali ne.

Macerl: Me prav zanima
Na sestanku so sicer oblikovali šest sklepov, med drugim, da bodo v kratkem ustanovili delovno skupino za izboljšanje zraka v Zasavju, v kateri bodo tudi predstavniki Eko kroga. Okoljsko ministrstvo pa bo poskušalo v enem mesecu pridobiti podatke o trajnem monitoringu emisijskih vrednosti (ne povprečnih vrednosti, temveč absolutne na eno ali pol ure), česar Eko krogu v šestih letih ni uspelo dobiti, niti komu drugemu.

“Zelo rad bi dobil te podatke, me prav zanima,” je skeptičen Macerl, prepričan, da bi te podatke moralo imeti tudi upravno sodišče. “Tudi ne vem, na osnovi česa so delali poročilo.”

Zasavci bodo vztrajali
Macerl še pravi: “Dokler bo življenje v Zasavju eno samo trpljenje, sploh v bližini tovarne, se upor ne bo končal.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.