Slovenija
19 ogledov

Žarnić v mesecu dni nad smeti

Roko Žarnič, Borut Pahor Žurnal24 main
Okoljski minister Roko Žarnić je izrazil navdušenje nad sobotno akcijo Očistimo Slovenijo. Napoveduje vladne ukrepe v zvezi z zmanjševanjem odpadkov.

Stanje na področju odpadkov in divjih odlagališč je po seji vlade predstavil okoljski minister Roko Žarnić. "Izredno sem vesel, da je prišlo do take akcije. Mislim, da je sobotna akcija vrh tega, kar se je do zdaj dogajalo."

Mesec dni za načrt
Vlada je sprejela sklep, da v enem mesecu pripravijo celovito informacijo v obliki strateškega načrta. Predlagajo oblikovanje skupine, ki bi pripravila ukrepe za odstranjevanje odpadkov; analizirali bodo možnosti za boljše ukrepanje zoper odlaganje odpadkov; podprli bodo dogajanje v zvezi z zmanjševanjem odpadkov...

Poudarek strategije bo na divjem oziroma nezakonitem odlaganju odpadkov. Ministrstvo bo na podlagi pregleda stanja predlagalo več ukrepov, in sicer institucionalne, programske in zakonodajne.

"Karta divjih odlagališč, ki se nahaja na strani ocistimo.si, bo osnova za naprej," pravi Žarnić. Priznava, da od enega dneva res ne more pričakovati, da bo Slovenija čista, a da bo to "velik prispevek k čistosti in bo imela velik vzgojni učinek".
Razvili igro SMETris
Sicer pa je te dni že vse v znamenju sobotnega dogodka. Poročali smo, da je ljubljansko informacijsko tehnološko podjetje Xlab ob tej priložnosti razvilo celo spletno izobraževalno igro SMETris, kjer se igralci lahko preizkusijo v pravilnem ločevanju odpadkov.

V Bohinju bodo čistili tudi prihodnji vikend
Medtem ko bo po vsej Sloveniji prostovoljna čistilna akcija potekala to soboto, jo bodo v Bohinju pripravilio tudi prihodnji teden. Obiskovalci, ki bodo 24. aprila od 11. do 14. ure sodelovali v čistilni akciji in se bodo v Bohinj pripeljali z vlakom (vozovnice do Bohinjske Bistrice bodo po polovični ceni), bodo lahko v vseh bohinjskih hotelih ter v nekaterih apartmajih in zasebnih sobah brezplačno prenočili in zajtrkovali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.