Slovenija
69 ogledov

Zarodek 24 tednov ne čuti bolečine

(Foto: istockphoto) Žurnal24 main
Človeški zarodek ne more čutiti bolečine pred 24 tedni razvoja, kažejo izsledki znanstvene raziskave.

Raziskava, ki jo je nadzorovalo britansko zdravstveno ministrstvo, opravil pa jo je tamkajšnji ginekološki inštitut (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), je pokazala, da živčni končiči v možganih zarodka pred 24 tedni razvoja niso še tako razviti, da bi čutili bolečino.

Direktor omenjenega inštituta Allan Templeton je za časnik The Times dejal, so se za raziskavo odločili, ker so nasprotniki splava trdili, da zarodek ob splavu čuti bolečino.

Slednji bodo tako težko javnost prepričali, da bi v Veliki Britaniji znižali število tednov v katerih bi lahko še opravili splav. Meja je trenutno postavljena na 20 tednih.

Kako je pri nas?
Umetna prekinitev nosečnosti se v Sloveniji lahko opravi na zahtevo nosečnice, če nosečnost ne traja več kot 10 tednov.

V primeru, da je ženske noseča že več kot 10 tednov, pa o splavu odloča Komisija za umetno prekinitev nosečnosti prve stopnje.

Pri ugovoru zoper zavrnilno določbo komisije prve stopnje odloča komisija druge stopnje, ki je na republiški ravni organizirana s sedežem na Ginekološki kliniki v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.