Slovenija
22 ogledov

Zarodne celice proti multipli sklerozi

Pri multipli sklerozi začne imunski sistem napadati lastno telo.(Foto: Shutterst Žurnal24 main
Na tisoče bolnikov za multiplo sklerozo bi lahko veliko pridobilo z novim načinom zdravljenja, pri katerem jim vbrizgajo izvorne celice iz njihovega lastnega kostnega mozga.

 

Kostni mozeg je znan po tem, da vsebuje izvorne celice, ki so sposobne nadomestiti celice v številnih tkivih in organih, zato je že nekaj časa predmet zanimanja številnih raziskav.

Znanstveniki so namreč dolgo časa verjeli, da je z izvornimi celicami možno zavreti ali pa celo zaustaviti posledice bolezni z zdravljenjem poškodovanih delov možganov in hrbtenjače, piše Daily Telegraph.

Zdaj so znanstveniki dokazali, da tovrstno zdravljenje prinaša rezultate. Pretekle študije so pokazale, da se izvorne celice lahko pretvorijo v druge tipe celic, ki nato pridejo v možgane in zakrpajo poškodovane dele.

V poskus, ki je trajal eno leto, je bilo vključenih šest ljudi v starosti med 30 in 60 let z multiplo sklerozo, ki so jim iz medenice odvzeli kostni mozeg, iz katerega so nato pridobili izvorne celice. Še isti dan so jim nato te celice vbrizgali nazaj v roko. Vse leto so paciente opazovali in skenirali njihove možgane.

Ugotovili so, da celice niso povzročile poslabšanja zdravstvenega stanja, bolezen se je stabilizirala, popravilo pa se je tudi delovanje že poškodovanih živčnih celic. Te so po terapiji lažje prevajale električne signale. Za paciente je takšno zdravljenje boljše, saj je skoraj brez bolečin, prav tako pa jim ni treba ostati v bolnišnici. Raziskovalci želijo zdaj izvesti raziskavo na večjem vzorcu, da bi lahko dobili zanesljivejše rezultate.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.