Slovenija
20 ogledov

Zasavci spet kolateralna škoda?

Zasavci so v Ljubljano že lani prinesli štafeto norosti. (Foto: Benjamin Kovač)
1/31
Žurnal24 main
S Francijo se nimamo kaj strateško združevati, dokler ni trajno rešen problem sežiganja nevarnih odpadkov cementarni Lafarge v Trbovljah, so prepričani v društvu Eko krog.

Pred francosko ambasado v Ljubljani so se zbrali predstavniki Eko kroga, ki nasprotujejo podpisu strateškega partnerstva s Francijo. Ravno danes je premier Borut Pahor s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem v Parizu podpisal politično deklaracijo o slovensko-francoskem strateškem partnerstvu in akcijski načrt slovensko-francoskega strateškega partnerstva.

Uroš Macerl iz Eko kroga poudarja, da podpirajo gospodarski razvoj, vendar: "Take sporazume doživljamo kot drugorazredni državljani, za katere veljajo drugi normativi. Mi lahko prenesemo 20-krat več izpustov kot drugi v Sloveniji, v ustavi je zapisana pravica do življenja v zdravem okolju, kar za nas ne drži."

Na podlagi preteklih izkušenj se bojimo, da bomo Zasavci v teh dogovorih kolateralna škoda, da bo fotografija obeh predsednikov lahko bolj vesela.
Eko krog

Sneli bodo masko sporazuma
Macerl opozarja, da se politika ne drži dogovorov. Niso še dobili podatkov o izpustih snovi v zrak iz cementarne in kakovosti zraka na Ravenski vasi, za katere so se dogovorili z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem decembra lani.

"Po drugi strani pa se izračunani in objavljeni podatki na strani Agencije RS za okolje zdaj zmanjšujejo za dva- do trikrat," opozarja Macerl. Poročila o vplivih na okolje niso niti še začeli izdelovati, prav tako se še ni sestala sestala delovna skupina za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka v Zasavju.

Storil bom nekaj, česar običajno ne delam. Rad bi povedal, kako zelo je za Francijo pomemben podpis strateškega partnerstva s Slovenijo.
Predsednik Nicolas Sarkozy po podpisu partnerstva med Francijo in Slovenijo (Vir: STA)

"Take sporazume prikazujejo kot nek največji, maksimalni uspeh slovenske politike, ki nam bo doprinesel blagostanje. Vendar pa v zakulisju tega mi doživljamo druge zgodbe. Ker je zdaj ravno pustni čas, smo se odločili, da snamemo masko temu sporazumu – da pokažemo, kaj je maska tega sporazuma in kaj je resnica," nam je pred zbiranjem pred ambasado povedal Macerl.

 

Vplivi na poslovanje še niso znani
V cementarni Lafarge so nam povedali, da so seznanjeni, da je upravno sodišče 4. marca odpravilo okoljevarstveno dovoljenje za cementarno.

"Čakamo na uradna obvestila o razsodbi, po kateri bomo razumeli možne vplive na naše poslovanje. Ob tem pa cementarna Trbovlje še naprej deluje v skladu z veljavno zakonodajo," je za zurnal24.si povedal Andrej Sopotnik iz Lafargea in poudaril, da so v zadnjih letih v posodobitve tovarne vložili preko 32 milijonov evrov in s tem znižali vpliv podjetja na okolje. O okoljevarstvenem dovoljenju bo tako znova odločala Agencija RS za okolje.

Macerl se bo danes o odločbi sodišča o okoljevarstvenem dovoljenju posvetoval še z odvetnico: "Kolikor mi je do zdaj znano, na odločitev sodišča pritožba ni mogoča. Zdaj so praktično brez vseh dovoljenj." Kljub temu Lafarge dela naprej.

"Vprašanje je, ali se izogibajo izročitvi. Možno pa je, da so zatajili okoljsko ministrstvo, Agencija RS za okolje in predvsem inšpekcija, ki bi morala reagirati takoj. Oni arogantno, v posmeh vsem kažejo, kakšen je njihov odnos do Zasavcev," sklene Macerl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.