Slovenija
12 ogledov

Zaščita pred razprodajo Krasa

(Foto: Barabara Milavec) Žurnal24 main
Da bi zaščitila Kras pred množičnim kupovanjem nepremičnin, namerava vlada ustanoviti Kraški regijski park.

Posebna delovna komisija je v 90 strani dolgem poročilu analizirala podatke o obsegu poslovanja in prostega prometa z nepremičninami (gozdovi, kmetijskimi zemljišči, stanovanji, stanovanjskimi hišami in stavbnimi zemljišči) na območjih zahodne Slovenije. "Iz poročila izhaja, da so ta območja občasno lahko izpostavljena resnim tveganjem, da so lahko bolj ranljiva, kot so nekatera druga območja v Sloveniji, ko gre za vprašanje prostega trgovanja z nepremičninami, zato je vlada sklenila za sprejem vrsto ukrepov," je povedal pravosodni minister Aleš Zalar.

Ukrepi imajo po njegovih besedah tri cilje – v bodoče preprečiti motnje na nepremičninskem trgu in nedovoljene posege v prostor ter zagotoviti večjo usklajenost nacionalne in lokalne politike pri prostorskem načrtovanju. "Zelo pomembno je, da gre za ukrepe, ki so po svojih učinkih nediskriminatorni, kar pomeni, da so v skladu ne le z nacionalnim pravnim redom, ampak tudi pravnim redom EU," je povedal Zalar. Vlada zato zanje ne potrebuje posebnega dovoljenja Bruslja.

Ustanovili naj bi Kraški regijski park, ki bo državi omogočil, da bo uveljavljala predkupno pravico in na ta način zaščitila avtohtono kraško pokrajino. Ministrstvo za okolje mora vladi predložiti spremembe zakona o prostorskem planiranju, v katerem bo občine pozvalo k hitrejši pripravi prostorskih načrtov, finančno ministrstvo pa mora pripraviti dopolnitve zakona o vrednotenju nepremičnin, s katerimi bo mogoče evidentirati tudi posle, ki so obdavčeni z DDV, kamor sodi promet z novogradnjami in med zavezanci za DDV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.