Slovenija
30 ogledov

Zaščita z zamudo

Na ZVKDS še niso imenovali komisije, ki bo odločala o Kolizeju. Anderlič jih tak Žurnal24 main
Kolizej. Spomenik državnega pomena lahko postane, ko ga bodo že porušili.

Kdaj bo Jože Anderlič iz Kranjske investicijske družbe (Kid) porušil Kolizej, ni znano, ker v Kidu na naša vprašanja niso odgovorili. Lahko se zgodi, da ga bodo porušili pred odločitvijo mednarodne komisije in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ali naj se Kolizej razglasi za kulturni spomenik državnega pomena.

             26
milijonov evrov bi po besedah Anderliča stal novi Kolizej, v katerem naj bi bili operna dvorana, poslovni prostori, prestižni hotel in stanovanja.

Ljubljanska upravna enota (UE) je namreč Anderliču izdala gradbeno dovoljenje za rušitev Kolizeja, kdaj bo njihova odločba postala pravnomočna, pa Tjana Matjašič Prijič, vodja izpostave Center, ni želela povedati. Verjetno se bo to zgodilo že ta ali naslednji teden, če se na odločbo ne bo nihče pritožil. Kdo se lahko, Matjašič Prijičeva prav tako ni želela povedati.

O razglasitvi po komisiji
Na ZVKDS so sicer povedali, da morajo mednarodno komisijo še pravnoformalno imenovati, kar bodo naredili ta mesec. Poleg tega predvidevajo, da bo delovna skupina svoje delo končala do konca maja. Kot so dodali, bodo na pobudo Iniciative za Kolizej, ki je novembra pozvala k razglasitvi Kolizeja za kulturni spomenik državnega pomena, odgovorili takoj po oblikovanem mnenju komisije. Roka, do kdaj bi to morali storiti, pa nimajo, so še dodali.

Včeraj pa na zavodu niso povedali, ali se lahko in ali se bodo pritožili na odločitev UE o rušitvi Kolezija, da bi jo preprečili vsaj do odločitve komisije. Matjašič Prijičeva je dejala, da so gradbeno dovoljenje za rušitev izdali, ker to dovoljuje nov občinski prostorski načrt Mestne občine Ljubljana. Na zadnji včeraj odločitve UE niso komentirali, je pa ljubljanski župan Zoran Janković novi Kolizej podprl v svojem predvolilnem programu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.