Slovenija
12 ogledov

Zaščitite otroke pred sodobno tehnologijo

Žurnal24 main
Ob svetovnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe strokovnjaki opozarjajo na zaščito otrok pri uporabi interneta in informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT).

V okviru evropskih raziskav javnega mnenja Eurobarometer so oktobra 2008 izvedli raziskavo z naslovom Na poti k varni uporabi interneta otrok v EU - s perspektive staršev. Izsledki raziskave so pokazali, da je v Sloveniji 19,9 odstotkov staršev vedno v bližini otrok, starih od 6 do 17 let, ko ti od doma dostopajo do interneta, kar je skoraj za 10 odstotnih točk manj kot je povprečje za EU (29,8 odstotka). Le 5,5 odstotka staršev vedno sodeluje s svojimi otroki, ko ti dostopajo do interneta (v EU 13,3 odstotkov). Istočasno se šest odstotkov staršev s svojimi otroki ne pogovarja in jih ne vpraša o njihovih namenih uporabe interneta, kar je pod povprečjem unije (8,8 odstotka).

 

Dan telekomunikacij že 40 let

Svetovni dan telekomunikacij se obeležuje od leta 1969. Pred 143 leti, 17. maja 1865, je bila namreč ustanovljena Mednarodna zveza za telekomunikacije (ITU), ki ima sedež v Ženevi in sodi pod okrilje Združenih narodov (ZN). Generalna skupščina ZN je marca 2006 na pobudo svetovnega vrha o informacijski družbi, ki je zasedal leta 2005 v Tunisu, 17. maj razglasila tudi za svetovni dan informacijske družbe.

Malo več kot petina (22,1 odstotka) staršev svojim otrokom ne dovoli podajati osebnih informacije prek interneta, medtem ko jih 12,8 odstotka ne dovoli, da bi njihovi otroci preživljali veliko časa na internetu. Štiri petine (80,4 odstotka) staršev v Sloveniji ne dovoli svojim otrokom, da bi se prek interneta pogovarjali z osebami, ki jih ne poznajo, medtem ko jih 69,2 odstotka dovoli uporabo elektronske pošte ter neposrednih oblik spletne komunikacije. Malo manj kot polovica (46,7 odstotka) slovenskih staršev ni medtem postavilo nobenih omejitev svojim otrokom pri obisku interneta (povprečje EU je 24,9 odstotka).

Medtem ko 33,6 odstotka staršev v EU zelo skrbi, da bi postali njihovi otroci izolirani od drugih, ker preživijo preveč časa na internetu, je bil v Sloveniji ta delež 26,7-odstoten. Poleg tega 36,7 odstotka slovenskih staršev ne skrbi, da bi postali njihovi otroci izolirani, kar je nad povprečjem EU (27,4 odstotka). Prav tako v Sloveniji 45,5 odstotka staršev ne uporablja nobene programske opreme za nadziranje uporabe interneta svojih otrok ali za blokiranja določenih spletnih strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.