Slovenija
126 ogledov

Zasebne šole: Po katoliških še islamske

Učenci v osnovni šoli Profimedias
V Sloveniji delujejo štiri katoliške gimnazije, dve osnovni šoli in številni vrtci. Ustanovitev šole in vrtca načrtujejo tudi v Islamski skupnosti Slovenije.

Krščanske zasebne šole predstavljajo večinski del zasebnega šolstva. Poleg njih so zasebne šole le še Waldorfski šoli in Montessori inštitut.

Od leta 1992 je ponovno članica Univerze tudi Teološka fakulteta, v Sloveniji pa deluje še nekaj deset katoliških vrtcev, kar pomeni, da katoliška cerkev pokriva celo diagonalo vzgojnoizobraževalnih ustanov, od vrtcev do fakultete.

Obvezen verski pouk

Glavna razlika med katoliškimi in javnimi šolami je verski pouk, ki je obvezen v vseh razredih osnovne šole in gimnazije. Poučujejo ga duhovniki. V nekaterih primerih katoliške šole organizirajo tudi verouk.

Islamska skupnost načrtuje vrtec in šolo

Zavod sv. Stanislava, v okviru katerega delujejo škofijska klasična gimnazija, Osnovna šola Alojzija Šuštarja in Vrtec dobrega pastirja, je najbolj zaokrožena celota katoliške vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. O ustanovitvi podobne enote kot kaže zdaj razmišljajo tudi v Islamski skupnosti Slovenije, kjer se, kot so nam potrdili, pogovarjajo o ustanovitvi osnovne in srednje šole, načrtujejo pa tudi vrtec.

"Gre za staro idejo"

"Islamska skupnost v Republiki Sloveniji ima v svojem poslanstvu opredeljeno izobraževanje svojih članov. Ustanovitev zasebne šole je stara ideja Islamske skupnosti, ki se je v preteklem obdobju ukvarjala predvsem z infrastrukturnimi vprašanji," pravi tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Kolikšna bi bila šolnina in koliko učencev bi vpisali, zaenkrat še ne vedo. "Odvisno od interesa. Glede na to da smo manjšinska skupnost v Sloveniji ni za pričakovati nekega pretirano velikega števila otrok," pravi Porić. Nekateri njihovi člani že pošiljajo otroke v zasebne šole, so tudi taki, ki se odločijo za drugo državo, pravi Porić. V Islamski skupnosti za svojo šolo načrtujejo tudi dodatne vsebine. "Vsekakor se bomo trudili, da bi bili tudi vsebinsko privlačni za obiskovalce oz. zainteresirane otroke. Težko je v tem trenutku opredeliti polje, na katerem bomo več delali in se mu posvečali."

Na ministrstvu formalnih postopkov še niso začeli

Načrti za ustanovitev islamske šole so torej šele v povojih, kar dokazuje tudi informacija z ministrstva za izobraževanje, od koder so nam sporočili, da vloge za vpis v razvid šol z javno veljavnim programom od Islamske skupnosti v Sloveniji še niso prijeli ter tudi niso seznanjeni, da bi se Islamska skupnost zanimala za ustanovitev zasebne šole.

sergeja,hadner@zurnal24.si

Komentarjev 59
  • svetlobni 00:49 02.maj 2016.

    Vsem ateistom in levičarjem, pa nisem desničar, niti verski fanatik, pred vami vsemi je bilo KRŠČANSTVO v Sloveniji in to ima prednost pred vsemi. Vsi pravi Slovenci ste potomci kristjanov in vas je lahko sram, da tolčete po svojih prednikih. ...prikaži več Naučite se zgodovino in spoštujte jo - jih!

  • mph 17:51 29.april 2016.

    Merklova je ekstremna levičarka? ZDA, ki na veliko podpirajo SA, Turčjo, ... ki so legla ekstremnega islama ter so se spravili na tiste državnike, ki so jih držali na kratkem, .... so tudi levica?Drugače, da ne bo pomote, ...prikaži več pa sem kot levičar zgrožen nad naivnostjo in barvno slepoto ZL in druge levice kot drugih pri tej invaziji. Ampak ti so vseeno le zgrešeno realgirali na to, kar je desnica spravila v pogon.

  • petrovagora 17:47 29.april 2016.

    Haha kako vsi nabijajo minuse :) Vidi se da so žurnalovi 'komentatorji' samo janševci, ki so zatreskani v svojo ozkogledno 'slovensko' mislenost in ne vejo kaj hočejo :)