Slovenija
36 ogledov

Zasebnikom v tujini da, domačim ne

<slovenija> 17.07.08 Aleksandra Calic, zobozdravnica, zobar, zobozdravnik; Saša Despot
Zobozdravniki. "Direktiva o čezmejnem zdravstvu bo problem financiranja zobozdravstva še poglobila."

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od začetka uveljavitve direktive, ki omogoča čezmejno zdravljenje, še nobenemu zavarovancu ni povrnil stroškov za zobozdravstveno storitev v tujini. V drugi državi Evropske unije je sicer mogoče v breme ZZZS uveljavljati le specialistične zobozdravstvene storitve, torej tiste, za katere bolnik dobi napotnico.

Nejasna navodila

"Ministrstvo za zdravje se še ni izreklo, katere zobozdravstvene storitve spadajo med specialistične in katere v osnovno zobozdravstvo," opozarja nadzorni zobozdravnik na ZZZS Željko Valčič. Ministrstvo so tako prosili za tolmačenje glede zdravljenja pri ortodontu, za katerega je potrebna napotnica, spada pa na primarno zobozdravstveno raven.

Denar bo odtekal v tujino

"Takoj čez mejo na novo rastejo številne zobozdravstvene ambulante, ki čakajo na priložnost," pravi Milan Tatalović, zobozdravnik iz Krškega. ZZZS mora glede na direktivo povrniti tudi stroške specialističnih storitev v tujini, ki jih zavarovanci opravijo pri zasebniku. V Sloveniji je treba storitve pri zasebniku plačati iz lastnega žepa, zato zobozdravniki opozarjajo, da gre za diskriminacijo. "Javni denar, ki bi ga lahko porabili doma, tako odteka v tujino, s tem pa se financira tuji sistem," pravi zobozdravnik Gordan Čok. "Dolge čakalne dobe nastajajo zaradi pomanjkanja denarja v zobozdravstvu, ne zaradi pomanjkanja zobozdravnikov," pa izpostavlja Sabina Markoli, podpredsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Najdlje na ortodontski pregled čakajo v Trbovljah – kar 1.460 dni.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:33 06.avgust 2014.

    enakost pred zakonom elitneži z močjo večkrat prekršijo z razpisi ki ustrezajo ozkemu krogu ljudi

  • miho 07:47 29.januar 2014.

    Horror! To je skregano s slovensko in evropsko ustavo, da če greš k zasebniku v tujino, da ti stroške povrne ZZZS, če greš pa k zasebniku v Sloveniji pa ne. Kršitev 14. člena Ustave RS - enakost pred zakonom. Če ...prikaži več je direktiva (tj. mednarodni pravni akt) v nasprotju z domačimi predpisi, se ga ne sme izvajati, dokler se naša ustava ne spremeni (npr. tako, da se v 14. člen doda, da enakost ne velja za zdravstvene storitve) ali pa tako, da se spremeni zakon o zdravstvenem zavarovanju, ki bi omogočil, da bi dobili od ZZZS povrnjene tudi stroške, ki bi jih imeli pri zasebnikih v Sloveniji.