Slovenija
23 ogledov

Zasebniku več kot skladu

Kašelj Anže Petkovšek
Kašelj. Za gradnjo neprofitnih stanovanj dovolili tri etaže, za zasebna pa štiri.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) bo lahko ob Cesti španskih borcev gradil stanovanja s tremi etažami, podjetje Aba plus pa, kot kaže, še z eno več, čeprav so najbližje stavbe iz obeh predvidenih novih sosesk oddaljene le 20 in 40 metrov.

Sprememb ne bo

Čeprav v glavnem mestu primanjkuje neprofitnih stanovanj – samo na zadnjem razpisu je bilo tri tisoč prijav, razdelili pa so jih okoli 450 –, JSS MOL ne moti, da bodo imeli za etažo nižje objekte. “Urbanistično načrtovanje niso le etažne višine, ampak celoto tvori veliko več dejavnikov,” pojasnjuje Jožka Hegler, direktorica JSS MOL. Po njenih besedah so se z višino prilagodili “tipologiji naselja z zgolj pritličnimi objekti, manjši nosilnosti pretežno nasutega terena in zagotovitvi primernega osončenja”.

Na MOL dodajajo, da višine stavb za JSS MOL ne bodo spremenili, bodo pa razmislili o višini objektov zasebnika. K temu jih je pozval Roman Jakič, član Liste Zorana Jankovića, ki je sicer potrdila višino objektov za JSS MOL in Abo plus. “Lastnemu skladu smo dovolili tri etaže, zdaj pa dovoljujemo višjo gradnjo, čeprav smo že prej opozarjali, da so v Kašlju le enostanovanjske hiše. Zato mislim, da bi bilo treba zasebni projekt znižati za eno etažo.”

Poleg tega bodo na MOL še enkrat preverili, ali bi lahko Aba plus gradil tudi v kletni etaži, čeprav do zdaj gradnje kleti zaradi visoke podtalnice in bližine območja poplavne ogroženosti niso predvideli.

Komentarjev 1
  • anastasia 16:36 17.oktober 2011.

    No, to je pa naša država, ki daje vso prednost privatnemu kapitalu - in pohlepu. Potem se pa še čudite, da ljudje protestirajo????