Slovenija
57 ogledov

Zaseda: Na filozofski bodo spali

Dekan FF, Andrej Černe
1/17
Anže Petkovšek
Več sto aktivistov gibanj 15o in Mi smo univerza je opoldne zasedlo Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Med drugim zahtevajo polno financiranje študija, konec bolonjske reforme, demokratizacijo univerze in štipendije za vse, je ponovil študent Miha Kordiš.

Zasedba. Danes opoldne so študenti in profesorji, zbrani v gibanju Mi smo univerza (MSU), zasedli filozofsko fakulteto. Na začetku so se odpravili po predavalnicah in študente pozivali, naj prekinejo študijski proces in se jim pridružijo.

Opozarjajo na hudo prostorsko stisko filozofske fakultete, izkoriščanje skozi prekerne oblike zaposlovanja, uvajanje plačljivih oblik študija in individualizacijo financiranja doktorskega študija.

Na faksu bodo ostali čez noč

Kordiš, ki je aktivist gibanja Mi smo univerza, je pojasnil, da bo nekaj deset aktivistov na fakulteti preživelo tudi noč.

Kot je povedal, so z vodstvom fakultete že dosegli konsenz. "Začeli bomo sodelovati na raznih delavnicah, konkretizirali bomo, kako lahko sodelujemo in kako gremo lahko v skupen boj za boljše visoko šolstvo," je povedal Miha Kordiš. Dodal je še, da bodo redna predavanja čez dan motili le za toliko, da študentom predstavijo svoje zahteve.

"Organizirajo naj skupino za komuniciranje"

Dekan fakultete Andrej Černe temu ne nasprotuje, bo pa študente pozval, da ob tem prevzamejo del odgovornosti predvsem glede varnosti ter da poskušajo organizirati skupino, ki bo z njim komunicirala in da bodo skupaj sodelovali na javnih razpravah.

Med podporniki študentov, ki so zasedli fakulteto, pa so tudi nekateri profesorji, med njimi Boris A. Novak.
Da so študentje ljubljanske univerze pametni in informirani, meni tudi rektor univerze Stane Pejovnik, ki hkrati priznava, da imajo študenti težave. Njihove težave so različne, zato se je o njih treba pogovarjati, je povedal.

Sicer Pejovnik podpira vse načine reševanja problemov, dokler so ti na akademskem nivoju. In po njegovem mnenju je današnji protest na filozofski fakulteti akademske narave.

Protest študentov Pejovnik jemlje kot del učnega procesa. Študentje se morajo naučiti marsikaj in vsega se ne morejo naučiti iz knjig, pravi. "In če bomo danes izpeljali tako kot moramo, mislim da bodo študentje odnesli tudi kakšno dobro rešitev," je dejal Pejovnik.

Kot je še povedal, je zanj osnovni problem ljubljanske univerze masovni študij. Po njegovem mnenju ima univerza prevelik vpis, s sredstvi, ki jih ima na voljo, pa pouka ne more kakovostno izvajati.

Ob tem je še dodal, da na univerzi že nekaj časa pripravljajo strategijo njenega delovanja do leta 2020. Pri tem pa je temeljni problem kako uskladiti visokošolski strokovni študij in univerzitetni študij, je še povedal Pejovnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.