Slovenija
32 ogledov

Zasegli 70 tisoč ponaredkov

(Foto: Carinska izpostava) Žurnal24 main
Cariniki v luki Koper so našli skoraj 70 tisoč ponarejenih delov za izdelavo tonerjev in kartuš za tiskalnike. Roba je prispela s Kitajske.

Zabojnik, ki je s Kitajske v koprsko luko prispel 21. februarja, so cariniki izločili in ga sklenili natančno pregledati. Izkazalo se je, da so bili njihovi sumi utemeljeni, saj so nekaj dni zatem med podrobnim pregledom vsebine zabojnika našli blago, za katerega so sumili, da gre za ponaredke oziroma da se z njim kratijo pravice intelektualne lastnine.

Začasno so zadržali:

- 7.302 kartuši blagovnih znamk HP, Samsung in Canon,

- 15.000 različnih delov za izdelavo tonerjev blagovnih znamk HP in Brother (plastični deli kartuš, pokrovčki za kartuše, zaščitna folija),

- 20.000 hologramov blagovnih znamk HP, Samsung, Canon in Brother,

- 26.150 kosov embalaže, označene z blagovnima znamkama HP in Samsung.

Pošiljka, namenjena v Italijo?
Carina je zadržala 289 kartonov (68.452 kosov) blaga s skupno težo 3974 kilogramov. V nadaljnjem postopku se je izkazalo, da je vse zadržano blago ponarejeno, zato so za vse blagovne znamke že izdane odločbe o odvzemu in uničenju.

Vse kaže, da je bila pošiljka namenjena v Italijo, prejemnik blaga pa naj bi jo carinil na Slovaškem. Glede na to, da so bili v pošiljki ponarejeni polizdelki, embalaža in oznake blagovnih znamk (hologrami), bi bila končna proizvodnja tonerjev najverjetneje v EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.