Slovenija
17578 ogledov

Zaskrbljujoče: Pred odhodom na dopust velja preveriti na zemljevidu

Copernicus
Zemljevid požarne ogroženosti  programa Evropske unije za opazovanje Zemlje Copernicus pokaže, da v Evropi trenutno divja nekaj sto požarov. Razsežnosti požarov lahko preverite na interaktivnem zemljevidu.

Evropske države se v zadnjem mesecu borijo z izjemno visokimi temperaturami, hudo sušo in obsežnimi gozdnimi požari. Najhuje je na jugu stare celine.

Zemljevid požarne ogroženosti  programa Evropske unije za opazovanje Zemlje Copernicus pokaže, da v Evropi trenutno divja nekaj sto požarov. Razsežnosti požarov lahko preveverite na njihovem interaktivnem zemljevidu.

 | Avtor: Copernicus Copernicus

Požare locirajo s pomočjo satelitov in to na podlagi toplotnih anomalij - gre za primerjavo temperature potencialnega požara in temperature okolice požara. Če je odstopanje večje, je potencialni požar potrjen kot aktivni požar ali vroča točka. Najhuje je trenutno Španiji in Franciji.

Trenutna razsežnost požarov v Španiji je razvidna na spodnjem zemljevidu. 

Spodnji zemljevid pokaže, da se s požari soočajo takorekoč povsod po Evropi. Za Slovenijo trenutno velja visoka požarna ogroženost, zelo visoka pa za obalno-kraško regijo, kjer se gasilci še vedno spopadajo z dvema požariščima v Kraškem robu. Do zdaj je na tem področju zgorelo 100 hektarjev gozda. 

 

Komentarjev 2
  • crna 16:19 10.avgust 2022.

    Kdor ima nadzor nad vremenom je gospodar svet.Tehnologija je itak pogruntana.Suše so bile tudi v reteklih letih pa ni bilo požarov in imam mnenje da je ves požar po svetu podtaknjen.

  • bobubob 13:35 10.avgust 2022.

    Se kdo vpraša - ZAKAJ? Zakaj suša in take temperature? Zakaj že skoraj tri mesece ni bilo dežja, ki bi namočil zemljo in ne le opral listje? Podnebne spremembe? Kaj pa drugega. Saj so povedali po RTV in NOVA24. Ga ...prikaži več ni junaka, ki bi uspel priti v medije in komentirati 'gibanje' zračnih mas nad Evropo - 'zarotniki' pa proizvodnjo vremena opazujemo že ves čas, pa ne le nad Evropo. Meteorologija se je pustila podkupit prav tako kot medicina. Še en dokaz več, da je stroka veda o zlorabi znanosti.