Slovenija
22 ogledov

Zaslišali bi tudi Černača

Predsednik komisije Zvonko Černač (Foto: Veronika Rupnik) Veronika Rupnik
Komisija, ki preiskuje afero Patria, je sprejela dokazni sklep. Po besedah njenega predsednika jim koalicija očitno namerava preprečiti delo.

Zvonko Černač, predsednik komisije, je dejal, da so na današnji seji predstavniki SD, Zares in LDS napovedali dodatne predloge, ki "bodo onemogočili normalno delo komisije". Černač je prepričan, da bo v tem primeru šlo za zlorabo procedure.

 

Poslovnik namreč dopušča možnost, da najmanj tretjina članov komisije lahko predlaga dopolnitev tega dokaznega sklepa, in sicer z razširitvijo seznama prič. "Če se za pričo povabi predsednika in namestnika predsednika komisije, ki s to zadevo seveda nimata nič, je s tem delo za nekaj mesecev ovirano," je pojasnil Černač.

Povedal je tudi, da poskuša koalicija preprečiti predsedniku govoriti o poteku seje, "za kar imam po ustavi in po zakonu vso pravico".

"Komisija ni ščit za Janeza Janšo"
Član komisije Tadej Slapnik (Zares) je dejal, da želi Zvonko Černač relativizirati težo sodnih postopkov, ki se odvijajo istočasno z delovanjem komisije. Koalicija je med drugim predlagala zaslišanje Zvonka Černača, kar pomeni, da ta ne bo mogel voditi komisije. "Ta preiskovalna komisija ne sme predstavljati neke vrste platformo za ščitenje lika nedotakljivosti Janeza Janše," je poudaril Slapnik.

Koalicija je predlagala zaslišanje Černača v vsaj treh vlogah: v vlogi bivšega predsednika preiskovalne komisije o nakupu vozil 6X6, v vlogi predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in v vlogi podpredsednika SDS, torej "desne roke Janeza Janše", ki je v aferi Patria obtožen.

Slapnik je še pojasnil, da za razširitev dokaznega sklepa zadoščajo glasovi treh članov komisije, in če je zahteva vložena, so nadaljnji postopki "avtomatizem".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.