Slovenija
0 ogledov

Zaslišanja ministrov se lahko začnejo

1/2
Žurnal24 main
Prvaki bodočih koalicijskih strank so slovesno podpisali koalicijsko pogodbo. Zaslišanja ministrov se tako lahko začnejo.


Osemnajst Pahorjevih ministrskih kandidatov bo prihodnji teden moralo na zaslišanja pred poslance, da bomo konec prihodnjega tedna lahko dobili novo vlado. Imena je zvečer mandatar Borut Pahor kar osebno odnesel v državni zbor. Še prej je s predsedniki Zares Gregorjem Golobičem, DeSUS Karlom Erjavcem in LDS Katarino Kresal v hotelu Union slovesno podpisal koalicijski sporazum.

Premier Borut Pahor je predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju predal imena vseh 18 ministrov nove vlade. © BOBO

 
Prva seja v soboto
Recesija vpliva tudi na oblikovanje nove vlade, hkrati bo boj z njo prioriteta nove vlade. Pahor sklic prve seje svoje vlade napoveduje za prihodnjo soboto. Predsednika republike Danila Türka bo prosil, naj slavnostni sprejem opravi kar v nedeljo, da za protokolarne stvari ne bi izgubljali časa. "Ustvarjalen prepir, kresanje mnenj, polemiko o tem, ali so vladne odločitve dobre, potrebujemo takoj od začetka delovanja vlade," je mandatar sporočil opoziciji, od katere ob nedavni odpovedi prvih sto dni miru najbrž niti za "razumevanje" do božiča ne bo prosil.

Erjavec bi tri sekretarje

Potem ko je Pahor LDS v pogajanjih zagotovil pet državnih sekretarjev, je Erjavec napovedal, da pričakujejo tri. Čeprav so z delitvijo mest v DeSUS zadovoljni, je bilo nekaj grenkobe slišati v Erjavčevi izjavi: "Naivno bi bilo misliti, da bomo zato, ker smo dosegli tako dober volilni rezultat, avtomatično dobro obravnavani na koalicijskih pogajanjih." Dokončne formule delitve mest državnih sekretarjev Pahor še ni imel, je pa zagotovil, da je diskusija o njih "zadnja diskusija o delitvi političnega plena". Na tem mestu pa bodo, obljublja, končali zadevo in v direktorate, urade in druge institucije politika ne bo posegala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.