Slovenija
64 ogledov

Zaslišanje Valenčiča; Janša ga označuje za terorista

Novinar Televizije Slovenija Erik Valenčič je bil danes zaslišan na državnem tožilstvu, ker je osumljen izdaje tajnih podatkov v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva. Branil se je z molkom, na vprašanja ni odgovarjal.

Po zaslišanju je novinar TV Slovenija Erik Valenčič pojasnil, da se je branil z molkom oz. da ni odgovarjal na vprašanja zato, ker ne bo nikoli izdal svojih virov.

Na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) so kazensko ovadbo zoper Erika Valenčiča podali februarja lani. Danes se mora novinar zglasiti v prostorih oddelka za preiskovanje in pregon pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu.

Sumijo ga, da je storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ker naj bi v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva z objavo dokumenta Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji razkril tajne podatke Sove.

Valenčič sume zavrača. Za Delo je že pred dnevi pojasnil, da se je za njegov pregon prvi javno zavzemal Vinko Gorenak, notranji minister v vladi Janeza Janše, ki je po Valenčičevih besedah zavlačevala z dostavo poročila Sove o skrajnih skupinah. Valenčič meni, "da so se pri Janši bali, da bo v javnost prišlo še več podatkov o povezavah med SDS in slovenskimi neonacisti".

Janez Janša je sinoči objavil twitt z opozorilom zoper "potencialnega terorista" in v opozorilu označil CIO in izraelsko zunanje ministrstvo.

 

 

"Pri tem politiku ne gre za prvi žaljivi napad na novinarja"

Janšev zapis prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem komuniciranju, so kritični v Društvu novinarjev Slovenije.

Po njihovih besedah zapis obenem razgalja nadaljevanje razkroja politične kulture v demokratični državi in kaže zavestno ignoriranje odgovornosti za izrečene besede, ki bi morala biti pri politikih še posebej visoka. "Pri tem politiku in njegovi stranki nikakor ne gre za prvi žaljiv in nekulturen napad na novinarje, v tem primeru in v času, ko se zaradi strahu pred terorizmom krepita represija in nadzor, pa lahko ima tudi negativne posledice za novinarjevo delo," so opozorili.

Od politike zahtevajo, da se odreče tovrstnim zlorabam javne besede, novo vodstvo Televizije Slovenija in uredništvo pa pozivajo, naj zaščiti poklicno in osebno integriteto svojih novinarjev.

Komentarjev 29
  • Matjaz Kampic 14:57 28.januar 2016.

    Odkod se je ravno odločil omenjat Izraelsko ministrstvo? Saj je s podporo izdajalski domobranski vojski, ki je v koaliciji s Hitlerjevo Nemčijo izdajala in pomagala pri deportaciji židov v koncentracijska taborišča, sam zrel za prijavo na inštitut Simona Wiessenthala. Obnašanje ...prikaži veče nizkotne dvolične podlasice, katere temeljno poslanstvo je zlivanje gnojnice čez svojo domovino, Republiko Slovenijo. Ta človek ni državotvoren, kvečjemu izdajalska podlasica svoje lastne domovine.

  • Papaja Popi 08:20 29.januar 2015.

    Takrat je še lezel krepko v rit komunistom, ker je bil sam zagnan komunist.

  • Papaja Popi 08:18 29.januar 2015.

    Valenčič je na to že odgovoril, tako, da brez potrebe zavajaš.