Slovenija
34 ogledov

Zaslužki na referendumsko nedeljo

Člani volilnih odborov bodo v nedeljo prejeli 45 evrov, predsedniki in namestnik Žurnal24 main
En referendum davkoplačevalce stane okoli 4,5 milijona evrov; nedeljski 5,2 milijona evrov. Koliko pa znašajo zaslužki tistih, ki na referendumih delajo?

En referendum davkoplačevalce stane okoli 4,5 milijona evrov, državna volilna komisija pa ocenjuje, da bo izvedba junijskih referendumov stala 5,2 milijona evrov.

Na DVK smo naslovili vprašanja, koliko stanejo izobraževanja in koliko bodo prejeli za svoje delo tisti, ki bodo v nedeljo na referendumu delali na voliščih. Predsednik DVK Marko Golobič nam je odgovoril, da je "sistem inštruktaž uveljavljena praksa volilnih organov pri izvedbi volitev".

Prejmejo brošuro in ustna navodila
Člani volilnih odborov prejmejo tudi brošuro s pisnimi navodili, najpomembnejša opozorila v zvezi s postopkom glasovanja na volišču pa se običajno podajajo tudi ustno. "Poduk članom volilnih odborov dajejo okrajne volilne komisije, pri čemer je praksa različna v smislu, da se poduk daje vsem članom volilnih odborov ali pa se pri predaji volilnega gradiva (običajno v soboto, pred dnem glasovanja) opozori na najpomembnejša postopkovna ravnanja na volišču," je še pojasnil in dodal, da praviloma poduk dajejo predsedniki okrajnih volilnih komisij, na terenu pa tudi člani komisij in tajniki.

Dodaja, da same inštruktaže niso posebej plačane, ker gre za izvrševanje funkcij okrajne volilne komisije. Člani volilnih odborov bodo v nedeljo prejeli skupaj 45 evrov, predsedniki in namestniki predsednikov volilnih odborov pa 7,5 evra več (52,5 evra).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.