Slovenija
37 ogledov

Zasmeteni, ne uničeni

“Ob Dragonji moramo vinograde najprej počistiti in šele potem pobirati, saj so n Žurnal24 main
Poplave. Dodobra namočeni vinogradi. Ob Dragonji pred trgatvijo čiščenje.
3,5 evra na uro lahko zaslužijo tujci, če na dan poberejo 700 kilogramov grozdja.

Trgatev. “Škode je dosti, a je nismo ocenili,” pravi Nevijo Pucer, direktor Vinakopra. Pridelek bo zaradi poplav manjši od pet do deset odstotkov. “Trenutno pobiramo grozdje na Debelem rtiču, Purissimi in v Škocjanu,” našteva. Največ dela je v vinogradih ob Dragonji, kamor so narasle vode med trte nanesle vse od palet do stiroporja in plastičnih vrečk.

Do 700 kilogramov na dan

Več kot pet tisoč
Brezposelni. Po podatkih koprske območne službe zavoda za zaposlovanje je bilo konec avgusta na uradih za delo v Ilirski Bistrici, Izoli, Kopru, Piranu, Postojni in Sežani prijavljenih 5.288 brezposelnih.

Čeprav ima dva stroja za pobiranje grozdja, ki nadomestita od sto do 140 trgačev, Vinakoper vsako jesen najame okoli 60 domačih in prav toliko tujih trgačev, ki jih zagotovijo posredniki. “Naše plačamo mi: od štiri do pet centov za kilogram pobranega grozdja, všteti so tudi prevoz, malica in prispevki,” dodaja Pucer.

Razlika gre v stroške
Mirko Novoselec iz ankaranskega podjetja, ki se ukvarja s posredovanjem najete delovne sile, ima trenutno okoli sto trgačev iz držav Evropske unije. Za vipavski Agroind jih dela 45, v vinogradih Vinakopra pa 60. Za kilogram pobranega grozdja dobijo od 3,5 do pet centov – odvisno od sort grozdja in lege. Na vprašanje, kam gre razlika, saj mu Vinakoper za trgača plača osem centov, pa pove: “Nekaj gre za prevoz, nudimo jim dva obroka, stane pa tudi nastanitev.” Na očitke nekaterih bivših trgačev, češ da je nastanitev v starih lesenih bungalovih študentskega kampa v Ankaranu pod pragom minimuma bivanja, pa odgovarja, da sicer niso najbolj luksuzni, a se v njih vseeno da živeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.