Slovenija
180 ogledov

Zastaranje primera Patria: Zastaralni rok bo prehitel odločitev sodišča

patria Anže Petkovšek
Odločitev sodišča, kdaj naj bi primer Patria zastaral, bo v ponedeljek prehitel že prvi možen zastaralni rok.

Dobre tri mesece potem, ko je ustavno sodišče razveljavilo zadevo Patria in jo vrnilo na prvo stopnjo, še vedno ni jasno, ali bo zadeva zastarala že to poletje. Kot so ob odločitvi ustavnega sodišča pojasnjevali na ljubljanskem sodišču, naj bi o tem odločila sodnica Tanja Lombar Jenko, ki vodi vnovičen postopek, a kot kaže bo njeno odločitev prvi zastaralni rok prehitel.

"Narok še ni razpisan, prav tako o zadevi še ni odločeno," na vprašanje, kaj se dogaja v primeru Patria, odgovarja podpredsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Karmen Špringer in dodaja, da nam zato "na žalost na preostala vprašanja v zvezi z zastaranjem še ne morejo podati odgovora".

Kdaj zadeva zastara?

Deset let od prvih očitanih kaznivih dejanj prvaku SDS in nekdanjemu premierju Janezu Janši - v skladu s kazenskim zakonikom zadeva v desetih letih zastara - pa bo minilo v ponedeljek, 10. avgusta. Špringerjeva sicer pojasnjuje, da se obdolženim v primeru Patria kazniva dejanja po obtožnem predlogu očitajo časovno različno, in sicer obdolženemu Janši v času od 10. avgusta do 22. avgusta 2005, obdolženemu Ivan Črnkoviću dne 3. septembra 2005 in obdolženemu Tonetu Krkoviću neugotovljenega dne po 3. septembru 2005.

"Kakšna čudna država smo, da še to ni jasno, kdaj zadeve zastarajo?"

Novi kazenski zakonik sicer dopušča, da se zastaranje podaljša za dve leti, v tem času pa naj bi sodišče imelo čas za vnovično sojenje, a so mnenja o dopustnosti uporabe tega pravila v tem primeru deljena, saj jo je zakonodajalec v spremembo dodal šele po storitvi kaznivih dejanj. Neusklajeni so tako ustavni sodniki kot tudi zagovorniki obdolženih.

Kakšna država smo, če ne vemo, kdaj zastara

Zagovornik Janše Franci Matoz, ki se na naše telefonske klice ni odzval, je zagovarjal mnenje, da bo zadeva zastarala šele čez dve leti. Odvetnik Krkovića Jože Hribernik pa je pravi, da bo zadeva zastarala zdaj. "Skrajno žalostno je, da sodišče v treh ali štirih mesecih ni še ničesar odločilo, saj bi zadoščalo, da bi natančno prebralo odločbo ustavnega sodišča. Tri dni bi bilo dovolj, da bi nekaj naredilo," navaja Hribernik in se ob tem sprašuje, kakšna čudna država smo, da še to ni jasno, kdaj zadeve zastarajo.

Komentarjev 15
  • dragec 15:42 06.avgust 2015.

    NAČRTOVANO DEJANJE USTAVNEGA SODIŠČA - LOPOVA JE POTREBNO TAKOJ NA DOB IN PIKA.

  • h3o 21:03 05.avgust 2015.

    ko bo primer ptria zastaral, bomo pekli čevapčiče n kovinskem delu patrije

  • Marko Rossi 19:29 05.avgust 2015.

    da sem jaz na takem bi že sedel, ampak elita je povezana, med sabo se krega da mi nasedemo njihovim pravljicam