Slovenija
67 ogledov

"Zastarela kopita in nič vlaganj"

slovenija 06.06.13. Alja Viryent Novak, peko, foto: osebni arhiv Osebni arhiv
Kam je šla državna pomoč?

"Trenutno stanje v Peku ni vredno investicije – v takšnega, kot je zdaj, se ne izplača vlagati. Nujni so odločna reorganizacija in postavitev ekipe, ki ve, za koga in kaj delati, ter seveda investitor s kapitalom. Zdaj se zdi, da Peko nima kupcev za svoje izdelke. Komu so ti čevlji s kopiti, ki se ponavljajo in so brez koncepta, sploh namenjeni? Sprašujem se, kam je dejansko šla vsa državna pomoč tovarni," ocenjuje Alja Viryent Novak, ena od najbolj znanih slovenskih oblikovalk čevljev. Obula je številne znane Slovence, lastnik para njenih unikatnih čevljev s črno idrijsko čipko pa je tudi hollywoodski zvezdnik Ben Affleck.

Zanima jih le mreža

V Peku je veliko neprecenljivega čevljarskega znanja in tradicije, ki v tujini nekaj šteje. Kot pravi Viryent Novakova, tudi sama pozna investitorje iz tujine, ki bi bili pripravljeni investirati v tržiško družbo. Dosedanje zainteresirane za nakup pa ocenjuje negativno. "Hrvaški Osimpex, ki je od ponudbe sicer na koncu odstopil, se sploh ne ukvarja z obutvijo, zanimale so ga le trgovine Peka po nekdanji Jugoslaviji. Podobno je z Bato, ki naj bi se zanimala za to, ali pa s CCC, poljskim proizvajalcem nizkocenovne obutve, ki se mu v Sloveniji zagotovo ne izplača izdelovati čevljev," poudarja.

Komentarjev 1
  • Merkava4 01:02 10.junij 2013.

    Alja, Alja - Peko bo pred koncem leta v stečaju, denar bodo pobrali tisti, ki so ropali LB dosedaj, sodelovali pri vseh stečajih - pa ta imena čivkajo že vrabci na strehah...