Slovenija
19 ogledov

Zastava se utaplja v naročilih

Skoraj 18.000 ljudi se je v Srbiji že postavilo v vrsto za nakup novega avtomobi Žurnal24 main
Evropska avtomobilska industrija se utaplja v rdečih številkah, srbska Zastava pa ne zmore narediti dovolj avtomobilov.

Srbski proizvajalec avtomobilov Zastava je ustavil sprejemanje naročil za nakup osebnega avtomobila fiat punto po sistemu staro za novo. Družba namreč ne more narediti dovolj avtomobilov, na seznamu za nakup punta, katerega proizvodnja bo stekla prihodnji teden, pa se je postavilo že skoraj 18.000 ljudi.

Po besedah predsednika sindikata v Zastavi Zorana Mihajlovića v tovarni v Kragujevcu ne morejo narediti več kot 100 avtomobilov dnevno. Ozko grlo tovarne je lakirnica, ki je bila uničena v bombardiranju leta 1999, zato morajo danes vsa vozila večinoma lakirati ročno. Za modernizacijo lakirnice bi potrebovali več kot pet milijonov evrov.

Saab odpušča
Švedski avtomobilski proizvajalec Saab, ki sodi pod okrilje ameriškega avtomobilskega koncerna General Motors (GM), je napovedal, da bo odpustil 750 od skupno 4100 zaposlenih na Švedskem.

V družbi Volvo Cars so medtem napovedali, da bodo vsem zaposlenim zamrznili plače, vodilnim v družbi pa jih tudi znižali, s čimer naj bi se izognili nadaljnjemu odpuščanju.

BMW strmoglavil dobiček
Nemški proizvajalec avtomobilov BMW je lani zabeležil za 89,5 odstotka nižji čisti dobiček, s 3,13 milijarde v letu 2007 je padel na 330 milijonov evrov.

 V lanskem zadnjem četrtletju so v bavarskem proizvajalcu avtomobilov višjega cenovnega razreda zabeležili celo izgubo. Rezultati so presenetili tudi poznavalce, ki so napovedovali čisti dobiček v višini milijarde evrov.

Volkswagen rešuje premija
S padanjem prodaje se sooča tudi največji avtomobilski koncerna v Evropi, nemški Volkswagen. V letošnjih prvih dveh mesecih so skupaj prodali za 15 odstotkov manj vozil.

Svetla izjema je le nemški trg. Premija za oddajo rabljenega vozila je namreč povzročila naval kupcev na prodajalne z avtomobili. Zato so februarja imeli daleč največ naročil vse od združitve Nemčij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.