Slovenija
10 ogledov

Zastoji bodo pogosti in vse poletje

Okvirna obdobja večjih del na slovenskih avtocestah so že znana, a na Darsu točn Žurnal24 main
Obnovitvena dela. Vlačič za letos obljubil dela 24 ur na dan. Darsov razpored aktualnih del ministra postavlja na laž. Gneča. Prvi val že v petek, drugi v nedeljo popoldne. Na cesto le, če je nujno.

Prometni minister Patrick Vlačič je pred pol leta za Žurnal izjavil, da bodo obnovitvena in vzdrževalna dela letos potekala 24 ur na dan. Na spletni strani Družbe za avtoceste (Dars) pa je objavljeno, da trenutno vsa obnovitvena dela potekajo med 7. in 19. uro.

Vlačič odgovarja: “Od Darsa pričakujem poročila o delih; zahteval sem prevetritev sistema gradnje tudi glede podaljšanja na nočni čas, kjer je to mogoče.” Na vprašanje, ali bodo dela potekala tako, kot je napovedal (24 ur na dan), pa minister ni podal jasnega odgovora.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Del med prazniki ne sme biti
Inštruktor varne vožnje Tilen Holynski komentira: “Dela resda potekajo ponoči, a ne povsod in dovolj intenzivno. Obseg del bi predvsem med prazniki in dopusti moral biti vsaj zmanjšan, da bi promet tekel nemoteno.”

Izvajalci trenutno opravljajo tri obsežnejša obnovitvena dela, ki lahko vplivajo na pretočnost prometa, 12 pa jih je predvidenih do konca septembra.

Na delu odseka Višnja Gora na dolenjskem kraku bodo dela končana do sredine maja. Tudi na avtocesti Slovenske Konjice–Dramlje trenutno potekata dve večji obnovitveni deli, ki pa bosta končani do sredine junija, so nam sporočili z Darsa. Konec maja in junija sta na primorskem avtocestnem kraku predvideni obnova in utrditev vozišča na odseku Divača–Kozina, kjer bodo kopali mesec in pol. V drugi polovici avgusta bodo obnavljali tudi odsek Unec–Postojna.

HAK: Na cesto le, če je nujno
Alan Vojvodić iz Hrvaškega avtokluba (HAK) gnečo na cestah, ki vodijo proti Sloveniji, zaradi prvomajskih praznikov pričakuje že danes, drugi, še večji val pa prihaja v nedeljo popoldne.

Zaradi cestnih del večjih zastojev ni pričakovati, saj so ta nakopičena na istrskem območju in jadranski magistrali (D8), na območju med Zadrom in Splitom. Tudi med poletno sezono večja dela po Vojvodićevih besedah niso predvidena.

Pereči mejni prehodi
Zgostitev prometa na slovenskih cestah, predvsem iz urbanih središč proti turističnim krajem, pričakujemo že danes, jutri pa v okolici mest s tradicionalnimi prvomajskimi prireditvami.

“Bolj bo povečan promet v obratni smeri v nedeljo, predvsem iz Primorske in Gorenjske proti Ljubljani,”
pravi Branko Nastran, vodja prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

V teh dneh lahko pričakujete zastoje tudi na mejnih prehodih s Hrvaško pri vstopu v Slovenijo. Predvsem na mejnih prehodih Dragonja, Sečovlje in Gruškovje. Najbolj obremenjeni pa bodo avtocestni odseki med Ljubljano in Koprom, med Jesenicami in Ljubljano ter med Ljubljano in mejnimi prehodi s Hrvaško. Nastran voznikom še priporoča, naj se v času napovedanih zgostitev prometa na pot odpravijo nekoliko prej kot po navadi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.