Slovenija
26 ogledov

Zastonj prenos podatkov le še do 22. marca

prenos podatkov Saša Despot
Odločbo, da za določene storitve ne smeta ponujati brezplačnega prenosa podatkov, bosta Telekom in Simobil izpodbijala na sodišču.

Odločbo, da za določene storitve ne smeta ponujati brezplačnega prenosa podatkov, bosta Telekom in Simobil izpodbijala na sodišču. V Simobilu so tožbo in predlog za začasno zadržanje odločbe že vložili, v Telekomu pa bodo to storili prihodnji teden. 

Spomnimo, konec januarja je agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) ugotovila, da je brezplačen prenos podatkov, ki ga je Telekom ponujal uporabnikom storitve Deezer in Simobil uporabnikom Hangar mape, ni skladen z zakonom. Šlo naj bi namreč za kršitev nevtralnosti interneta. Telekom in Simobil bi morala skladno z odločbo v 60 dneh tudi prenos podatkov za ti dve storitvi upoštevati pri zakupljeni kvoti podatkov. 

Računati začnejo 22. oziroma 24. marca

V odziv na določbo sta operaterja ta teden napovedala spremembo obračunavanja prenosa podatkov. V Telekomu so napovedali spremembe za storitvi Deezer in HBO GO - podatki za obe aplikaciji se bodo od 22. marca dalje črpali iz kvote v naročniških paketih.

V Simobilu podobno napovedujejo za storitev Hangar mapa od 24. marca dalje, vendar le v primeru "negativne odločitve sodišča glede vložene začasne odredbe". V tem primeru bodo enako obračunani tudi podatki storitev NLB mklik, Unicredit mobilna banka GO! in Vodafone live.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.