Slovenija
19 ogledov

Zastonj v muzeje in galerije

Poletna muzejska noči lani pritegnila 26.000 obiskov, letos pa jih pričakujejo š Žurnal24 main
Jutri dan odprtih vrat v več kot 50 muzejih po vsej Sloveniji.

 

Valvasorjeve nagrade
Nagrade. Danes ob 13. uri bodo v Narodni galeriji podelili Valvasorjeve nagrado in priznanja. Namenjena so posebnim dosežkom v muzejstvu.

Jutri bo ob mednarodnem muzejskem dnevu vstop v 16 muzejev in galerij ter v Slovensko kinoteko v prestolnici brezplačen. Večina jih bo za obiskovalce odprtih od 10. do 18. ure, v nekaterih pa bodo poleg prostega vstopa pripravili delavnice in javna vodstva po razstavah. Dan odprtih vrat bo tudi v drugih muzejih in galerijah po Sloveniji, skupno geslo letošnjega praznika pa je Muzeji za socialno harmonijo.

Muzejska noč junija

Jutri bo tako med drugim v Ljubljani prost vstop v Slovenski etnografski muzej, Narodni muzej Slovenije, Slovenski šolski muzej, Muzej športa, Moderno galerijo in Muzej slovenske policije. Ustanove ob takšnih priložnostih obišče zelo veliko ljudi, pravi Nina Zdravič Polič, predsednica slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta ICOM. Po njenih besedah takšni dnevi spodbudijo ljudi, da muzeje obiščejo večkrat tudi takrat, ko je treba plačati vstopnino. Naslednja podobna prireditev bo Poletna muzejska noč, ki jo načrtujejo za 19. junij.

Povezovalna skupnost evropskih muzejskih organizacij NEMO se letos praznovanja muzejskega dne ne bo udeležila, saj se ne strinjajo, da Plečnikova hiša v nasprotju z Arhitekturnim muzejem Ljubljana ostaja v lasti občine.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.