Slovenija
22 ogledov

Zastrupil se je tudi 73-letnik

Pijača Shutterstock
Energijske pijače. Najstniki v Evropi jih spijejo do sedem litrov na mesec.

V zadnjih treh letih je bilo devet primerov zastrupitve z energijskimi pijačami, je povedal Miran Brvar, vodja centra za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru. Včeraj sta Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) in Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) opozorila na tveganja, ki jih prinaša uživanje teh pijač.

Od tega je bilo pet zastrupitev le z energijskimi pijačami, tri v kombinaciji z alkoholom in ena v kombinaciji s kokainom, je dodal Brvar. Najmlajši, ki se je z njimi zastrupil, je bil star 15 let, najstarejši pa 73. Pri nas je takih primerov še več, vendar vsi ne pridejo do centra za zastrupitve, saj jim pomagajo osebni zdravniki, je dejala Urška Blaznik z IVZ in dodala, da se pri nas še noben primer ni končal tragično. Spomnimo, oktobra lani je v ZDA umrla najstnica Anais Fournier, ki ji je zastalo srce, usodna pa naj bi bila prevelika količina kofeina, saj je spila kar 1,5 litra pijače monster energy, ki vsebuje toliko kofeina kot pet litrov kokakole.

Povečajo možnost za kap

Tudi Evropska agencija za varno hrano je energijske pijače označila za novo tveganje za zdravje ljudi; njihova raziskava je pokazala, da jih najpogosteje uživajo najstniki, nekateri celo sedem litrov na mesec. Anketa ZPS pa je pokazala, da pri nas energijske pijače najpogosteje uživajo pri daljših vožnjah z avtomobilom, na zabavah in med izpitnim
obdobjem.

Na IVZ ob tem odsvetujejo pitje energijskih pijač otrokom in najstnikom, nosečim in doječim ženskam, ljudem z visokim krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja ter sladkorno boleznijo, pred in med športnimi dejavnostmi ter v kombinaciji z alkoholom in zdravili. "Prekomerno uživanje je škodljivo in na dolgi rok povečuje verjetnost možganske in srčne kapi," je poudaril Brvar. Tanja Pajk Žontar iz ZPS pa je opozorila, da energijske pijače povzročajo dehidracijo, lahko vodijo do kemične odvisnosti od kofeina in vplivajo na slabe spalne navade otrok. Zmotile so jih tudi nizke cene teh pijač. "O dostopnosti moramo razmisliti, prepovedati pa jih ne moremo, ker ta živila za odrasle niso kritična," je dejala Blaznikova.

Komentarjev 2
  • allstarr111 22:02 10.april 2013.

    7 litrov tega sranja na mesec, ojej

  • Sebastjan Kroflič 21:47 10.april 2013.

    Joj vse lepo in prav, ampak nekateri ljudje so pa prav nerazgledani... eh pa saj se v bistvu sploh ne čudim, ljudje popijejo in pojedo vse mogoče brez da bi se sploh prepričali, kaj vsebuje in kako je škodljivo...