Slovenija
38 ogledov

Zasvojenci kmalu v arhiv

Jože Zupančič, direktor Zdravstvenega doma Velenje, pred vhodom v na novo urejen Žurnal24 main
Metadonska 
ambulanta. Kmalu z ločenim vhodom. Vsak dan jo obišče 98 zasvojencev, tretjina s Koroške.

“V kratkem bomo odprli metadonsko ambulanto s povsem ločenim vhodom, dostopnim s parkirišča. Prostor smo uredili v nekdanjem rentgenskem arhivu,” pravi Jože Zupančič, direktor Zdravstvenega doma Velenje. Številni starši, ki so se doslej z odvisniki srečevali na vratih otroškega dispanzerja, si bodo tako lahko oddahnili.

Več je starejših
“Vsak dan pride v našo ambulanto po terapijo 98 zasvojencev, kar tretjina jih je s Koroške,” pove Vilma Kutnjak, ki že 18 let dela v metadonski ambulanti in opaža, da vanjo ne prihaja toliko mladih kot starejših. “S Korošci smo se že veliko pogovarjali o tem, da bi odprli svojo ambulanto, a doslej brez uspeha,” še pravi Zupančič. Do kdaj bodo Korošci prihajali v Velenje, pa je na zadnji seji prav tako zanimalo velenjske svetnike, ki so izpostavili tudi to, da so ti upravičeni do povračila potnih stroškov, kar državo stane.

Primanjkuje psihologov
“Zasvojenci so upravičeni do kilometrine, ki jo obračunamo tako, da povrnemo deset odstotkov cene bencina za en prevoženi kilometer, od končnega zneska v enem mesecu pa odštejemo tri odstotke minimalne plače za tekoči mesec. Trenutno to znese 22,02 evra,” pojasni Sergeja Travner Rajh s celjske območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. “Kar se tiče preventive, smo aktivni tako na regijski kot na nacionalni ravni. Veliko smo se pogovarjali tudi o tem, kako na Koroškem poleg substitucijskega zdravljenja zasvojenim ponuditi širšo psihosocialno obravnavo. Največji problem pa je in ostaja pomanjkanje zdravnikov,” pove Evgen Janet, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.