Slovenija
4 ogledov

Zategovanje pasu po predsedniško

Če bi prišli do predsedniškega urada, bi se vsi trije kandidati držali varčevalnih ukrepov. Finančna (ne)zmožnost odpihnila želje po predsedniški rezidenci.

Borut Pahor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Nadaljevali bomo s skrbnim in racionalnim poslovanjem, saj smo že doslej porabo znižali na raven izpred desetih let in prihranili neto dva milijona evrov," predsedniški kandidat Danilo Türk obljublja, če bo znova osvojil predsedniški mandat.

Milan Zver napoveduje, da bi stroške urada znižal za 25 odstotkov. Tudi Borut Pahor napoveduje nižanje stroškov, in sicer "na način, ki bo spoštljiv do položaja predsednika države in občutljiv do časa, v katerem živimo".

Danilo Türk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Trikrat ne za rezidenco

Vsi trije kandidati so se opredelili proti temu, da bi moral imeti predsednik republike svojo rezidenco. Pahor priznava, da je rezidenco včasih videl kot izraz državnosti, vendar "je danes brez pomena razmišljati o tem, saj ni finančnih možnosti, da bi si to privoščili, poleg tega menim, da da je za izvedbo protokolarnih dogodkov poskrbljeno na primeren način".

Zver se strinja, da rezidenca ni potrebna, prav tako "ne bi smel uporabljati rezidence na Brdu pri Kranju v zasebne namene".

Milan Zver | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi Türk meni, da bi bila rezidenca v kriznih časih, "ko na vrata mnogih slovenskih domov trka revščina", neprimerna, hkrati pa je ne vidi kot odločilnega pomena za opravljanje funkcije: "Sicer pa je to stvar odločitve vlade."

Obiski v znamenju interesov Slovenije

Strošek urada so tudi predsednikova potovanja v tujino. Pahor bi pred prvo potjo presodil, kaj bi najbolj koristilo Sloveniji, tako "v sporočilnem smislu, kot v stvarnem doseganju koristi". Zvera bi vodili gospodarski in politični interesi.

Türk pa odgovarja, da je treba v diplomaciji upoštevati "zgodovino že izvedenih obiskov, vabila, recipročnost, zaporedje itd. Zelo pomembno je tudi upoštevati gospodarske interese Slovenije".

Komentarjev 2
  • dd 10:50 08.november 2012.

    Sami hvalospevi. Če pa človek pogleda zgodovino delovanja, predvsem Pahorja in Turka, pa sprevidi, da so sami sebi kontradiktorni.

  • Zvonka Facija 10:05 08.november 2012.

    Edino tu se strinjam z njimi, da ne rabimo predsedniške rezidence. Saj imamo Brdo pri Kranju, pa naj tam uredijo "Belo hišo" .