Slovenija
18 ogledov

Zatiranje so zamudili

Ambrozija Jerca Božič Kranjec
Ambrozija. Letošnja košnja ni zalegla. V prihodnje bi bila nujna skupna belokranjska akcija.

Bela krajina. Ambrozijo, nevarno alergeno rastlino, ki je te dni že odvrgla semena ali pa je tik pred tem, je mogoče opaziti domala po vsej Beli krajini.

V Občini Semič, kjer so jo poskušali zatreti s košnjo, po besedah Polone Kambič, tamkajšnje županje, ugotavljajo, da so s tem naredili skorajda več škode kot koristi. “Ob cestah, kjer smo ambrozijo pokosili, je zrasla znova, le da je zdaj manjša in bujno cveti; njena vegetacija gre proti koncu in prihodnje leto bo tu gotovo spet zrasla,” pravi Kambičeva.

Bolje bi bilo puliti

Za prihodnje leto so si v semiški občini po nasvetu kmetijske inšpektorice zastavili, da bodo ambrozijo uničevali že junija, in to ne več s košnjo, temveč s herbicidi ali pa bodo pripravili akcijo puljenja.

Ambrozija bo tudi na dnevnem redu prihodnjega sestanka vseh treh belokranjskih županj, ki ga bo gostila prav Kambičeva. “Letos smo čas za vsebelokranjsko akcijo zatiranja ambrozije zamudili; dogovoriti se moramo, kako in kdaj se bomo tega lotili prihodnje leto,” napoveduje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.