Slovenija
156 ogledov

Zato je v Piranskem zalivu ulov strmoglavil za 80 odstotkov

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V slovenskem morju se v primerjavi z letom 2006 danes ulovi le še petina takratne količine rib.

Po podatkih Statističnega urada RS se je morski ulov leta 2015 zmanjšal za 23 odstotkov v primerjavi z letom 2014. Še občutnejši je padec v primerjavi z letom 2006, saj obsega le še petino takratnega ulova.  

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vzrok za manjši ulov vidijo predvsem v bistveno manjšem obsegu t. i. ključnih vrst rib in drugih morskih organizmov, ki jih lovijo slovenski ribiči. Zmanjšanje je opaziti predvsem med sardelami, sardoni, muškatnimi hobotnicami in moli.

"Predvsem sardela in sardon sta migratorni vrsti, kar pomeni, da sta stalno v gibanju oziroma sta staleža, ki ju delimo z drugimi državami v Jadranskem morju. Zaenkrat jasnega odgovora, kaj je v lanskem letu povzročilo njihovo odsotnost, nimamo," pojasnjujejo na ministrstvu.

Ni se jim splačalo, zato niso lovili 

V letu 2012 je nastopilo bistveno zmanjšanje ulova kot učinek izvedbe ukrepa Trajna ukinitev ribolovnih dejavnosti, na podlagi katerega je bilo iz slovenske ribiške flote umaknjenih osem ribiških plovil.

"Med drugim sta bili umaknjeni takrat največji slovenski ribiški plovili, ki sta lovili v paru s pelagično vlečno mrežo. Njuni cilji vrsti sta bila sardela in sardon, zato se lahko v iztovoru teh vrst opazi največje znižanje, in sicer iz 369 ton leta 2011 na 62 ton leta 2012," pravijo.  

Na Zavodu za ribištvo Slovenije upad iztovora po letu 2011 v veliki meri pripisujejo prav razrezu dveh plovil, ki sta igrali ključno vlogo pri ribolovu na sardelo. Preostali del flote – štiri plovila, ki lovijo sardele z zapornimi plavaricami (obkroževalne mreže namenjene ribolovu malih pelagičnih in pridnenih vrst rib)  - je aktivna le v toplejšem delu leta in je v celoti odvisna od priseljevanja sardele v Tržaški zaliv.  

Morski ulov se je leta 2015 zmanjšal predvsem zaradi slabega ulova sardele z zapornimi plavaricami. "Po izjavah ribičev se tovrstni ribolov zaradi majhnih količin ali premajhnih ujetih rib ni izplačal in so preprosto manj lovil," so nam povedali na Zavodu za ribištvu

Slovenija je zavezana ciljem skupne ribiške politike EU, katere ključni cilj je izkoriščanje živih morskih bioloških virov na način, ki dovoljuje obnavljanje in ohranjanje populacij lovljenih vrst nad ravnmi, ki omogočajo največji trajnostni donos. Slednje naj bi se zagotovilo najpozneje do leta 2020. 

 

 
Komentarjev 6
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:41 13.julij 2016.

    Od rib je dober edino ihanski brancin, ostalo ni užitno!

  • peromornar 12:38 12.julij 2016.

    G. Đukanović, morja niso nič izropana, saj nobeden nič ne lovi ker je ponudba plave ribe (sardele in skuše) prevelika in cena je pod pragom izplačljivosti. A ste spremljali ponudbo Špar v petek? Nudili so kilo sardel po 1,5 Eura ...prikaži več na kilo?? Ala, pa lovi če ti se splača. To je Europa! Da ne omenjam lopove ki so pokradli vse kar se je dalo, delamarisa ni več, kje so Droga1 in Droga2 itn. Torej, manj lupetanja in več pameti. Pa, lep dan!

  • Igor Đukanović 11:32 12.julij 2016.

    Ribolov se več ne izplača. Prvič, morja so že izropana. Drugič, najbolj zastrupljene so prav ribe. Ne, niso oceani bolj zastrupljeni od rek, a mala riba je mičkeno, ta še manjšo in ... in se v jetrih kopičijo strupi. Tako ...prikaži večTako v najbolj divji naravi ujete ribe niso več užitne (ne ustrezajo standardom glede vsebnosti strupov).