Slovenija
11533 ogledov

Zato smo doma tudi danes

Otroci na plaži
Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo dva dneva, tako da je dela prost dan tudi današnji 2. maj.

Pri dvodnevnem obeleževanju vztrajajo sindikati, medtem ko gospodarstvo poudarja, da prost dan pomeni dodaten strošek in neželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Prihodnje leto bo sicer prvi maj v sredo, drugi maj pa v četrtek. 

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa ju imajo še v Srbiji, Črni gori in Bosni in Hercegovini.

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Vendar so sindikati temu nasprotovali, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko pri 2. maju ni bilo sprememb.
DZ je konec leta 2016 tudi 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni.

Za preobremenjene delavce

Na statističnem uradu ocenjujejo, da en delovni dan v povprečju poveča oz. zmanjša bruto domači proizvod za 0,1 odstotka oziroma za približno 35 milijonov evrov. To velja ob predpostavki, da so vsi ostali pogoji nespremenjeni.

Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih. Slovensko gospodarstvo je namreč tesno vpeto v prostor EU, kjer 2. maj ni dela prost dan, opozarjajo.

Po drugi strani zagovorniki 2. maja kot dela prostega dneva izpostavljajo, da je prvomajsko obdobje v pretežnem delu Evrope sicer res povsem delovno, a se delovni ritem pred tem v večji meri umiri v času velike noči. Sindikati poleg tega poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce.

Komentarjev 6
  • Snežinko 16:08 02.maj 2018.

    "Gospodarstvo pa pravi..." SEVEDA PRAVI! Če bi njih vprašali bi delali 365 dni v letu, oziroma na prestopno leto celo 366, pa ne samo po 8 ur, raje 12 ali več! Za njih je itak vsak prost dan "prekinitev proizvodnega ...prikaži več procesa.". A ni čudno, da če delavci nehajo delat, da je to prekinitev proizvodnega procesa? Od prazgodovine je to tako...

  • jakec1575 15:43 02.maj 2018.

    Glede na to koliko neplacanih nadur vsak mesec naredi na tisoce delavcev za lakaje lastnikov podjetij, bi lahko komot dodali se ene par dni praznikov.

  • mph 14:16 02.maj 2018.

    Skrajni čas, da EU pobere kaj od nas. Sicer pa bi vse večina v Sloveniji odrekla vsem praznikom za Eu PLAČE. Pa bi potem dali pač dopust.