Slovenija
11778 ogledov

Zato so bili na shodu SDS lahko vsi brez mask

Komentatorje na družbenih omrežjih jezi, da so bili na shodu SDS v Marezigah vsi udeleženci brez mask, prav tako krožijo fotografije z vrha EU, kjer so bili voditelji brez mask.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 določa, da je uporaba zaščitnih mask obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Uporaba maske ni potrebna, če so v prostoru le osebe, ki so bodisi cepljene ali prebolevniki (največ pol leta po pozitivnem testu). Kot je v odgovorih besnim uporabnikom pojasnil Janša, so na shodu upoštevali PCT, kar pomeni, da temu pogoju niso zadostili.

Izjema sicer velja tudi za govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. V tem primeru jim ni treba nositi mask, a brez mask so bili vsi, ne le govorniki.

Obstaja pa še ena izjema, in sicer maske ob upoštevanju pogoja PCT ni treba nositi gostom v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se nudi tudi priprava in strežba jedi in pijač. Če se v zaprtem prostoru nudi hrana ali pijača, gostom ni treba imeti zaščitih mask. Ta izjema je najbrž predvsem mišljena za gostilne in lokale, a na shodu SDS so prav tako nudili hrano in pijačo.

"Preberite si odlok, ki določa izjeme pri nošenju mask v zaprtih prostorih. Maske niso obvezne v javnih prostorih, kjer se družijo posamezniki pod pogojem PCT in kjer se streže hrana in pijača. Vsa srečanja SDS striktno potekajo v skladu z veljavnimi predpisi. Varujemo zdravje in smo solidarni do drugih, zato se cepimo," je v odgovoru na facebooku zapisal Janša.

To pojasni tudi, zakaj so imeli natakarji na Brdu pri Kranju, kjer je potekalo srečanje voditeljev EU, maske, predsedniki vlad pa jih niso imeli. Izjema namreč velja le za goste, ne pa za strežno osebje.

Tudi v šolah nudijo hrano

A sodelavec je ob tem opozoril, da tudi v šolah strežejo hrano in pijačo, saj imajo otroci v šoli malico in kosilo. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali je mogoče učence šteti kot goste, hkrati pa so izjeme, ki veljajo v šolah, izrecno naštete, kar pušča malo dvoma, da drugi primeri niso izjema. V matičnem oddelku maske ni potrebno imeti otrokom do vključno 5. razreda, maske pa niso obvezne tudi pri športni vzgoji.

Maske bi morali imeti protestniki 

Bi pa po veljavnem odloku maske morali nositi protestniki, ki so se zbrali v Marezigah in protestirali, da je SDS za svoj shod izbrala to vas, čeprav jih menda veliko ni bilo iz Marezig. Veljavni odlok namreč določa, da je zaščitno masko treba nositi tudi na prostem, če ni mogoče zagotavljati metra in pol medosebne razdalje. 

Vrhovno sodišče je sicer prejšnji teden odločilo, da za kaznovanje tistih, ki v notranjih prostorih ne nosijo maske, ni pravne podlage. Odlok namreč sloni na zakonski določbi, da lahko vlada v primeru nevarnosti širjenja nalezljivih bolezni omeji gibanje, senat vrhovnega sodišča pa je z dvema glasovoma proti enemu odločil, da obveznost nošnje maske ni omejitev gibanja pač pa ravnanja.

To, da za neuporabo zaščitnih mask ni globe, seveda ne spremeni dejstva, da zaščitne maske zmanjšujejo možnost okužbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • si_rob 16:13 11.oktober 2021.

    Tam so vsi dvakrat cepljeni po ukazu velikega diktatorja.

  • Avatar pantani
    pantani 14:40 11.oktober 2021.

    SDS - Stranka Dementnih Slovencev!!!

  • eminenca 13:38 11.oktober 2021.

    vedeli so že vnaprej, da bo sodišče ukinilo kazni za nenošenje mask ... folk tega sploh ni prebral ampak še vedno hodi naokoli s tem gatam, al kaj so že, pa nej hodjo še spat zmasko, da se vsaj zadušijo ... budale