Slovenija
25 ogledov

"Zaupnica bi pomenila priklop na aparate"

Gregor Golobič Boštjan Tacol
Predsednik Zaresa Gregor Golobič napoveduje, da stranka ne bo podprla novih kandidatov za ministre in s tem zaupnice vladi. Kljub temu ocenjuje, da bi vlada zaupnico lahko dobila.

Stranka je odločena, da zaupnice vladi ne bo podprla. O tem, kako bo glasoval, se ni odločil le še poslanec Zaresa Alojzij Potočnik. Predsednik stranke Gregor Golobič je dejal, da je odločitev o zaupnici prišla prepozno, saj je "vlak odpeljal, situacija je danes drugačna". Po njegovih besedah se ne bodo opredeljevali o posameznih ministrih, temveč o "dopustnosti, da vlado vodi sedanji predsednik vlade Borut Pahor".

Opozoril je, da zastaja delo na resorjih, ki so v zadnjem času ostali brez ministrov, zaradi česar bodo utrpeli velike posledice pri popravkih za rebalans proračuna za leto 2012. Rebalans bo njihova stranka – čeprav gre za dokument, ki ne navdušuje – podprla.

Velika verjetnost, da bo zaupnica

Golobič meni, da "obstaja zelo velika verjetnost, da je mogoče dobiti zaupnico". Takšna zaupnica operativne koalicije bi pomenila oblikovanje "koalicije preživetja in koalicije nasprotnikov predčasnih volitev". Kot je razložil, je v Državnem zboru sedaj veliko kalkulacij in aktivnosti, izglasovana zaupnica pa bo vodila v vegetativno stanje, "priklop na aparate za preživetje vlade", ne pa na "infuzijo, da bi dobili novo energijo".

Težava: "Kako se znebiti sedanje vlade"

Golobič izpostavlja, da sedaj izgleda, da ima Slovenija le eno težavo, in sicer, "kako se znebiti sedanje vlade". Pri tem prevladuje misel, da bi ob prihodu nekoga drugega na oblast težave bile rešene. Golobič meni, da bosta po volitvah sledila streznitev in trd pristanek.

Omenjanje Zorana Jankovića kot kandidata levice je komentiral z besedami, da je za Zares bolj pomembna vsebina, ne pa to, kdo je ta hip bolj usposobljen, da premaga nekoga drugega. Po njegovih besedah namreč ni cilj samo "premagati slovenskega Orbana". V sedanjih okoliščinah je namreč bolj pomembno vprašanje, "kaj bo politika počela", kot pa, "s kom bo to počela".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.