Slovenija
16 ogledov

Zaupnico bo vezal na predlog ministrov

Borut Pahor (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Da premier Borut Pahor očitno še ni vrgel puške v koruzo, dokazujejo intenzivni pogovori s petimi kandidati za nove ministre. Med njimi tudi poslanci SD. Pahor bo zaupnico vezal na predlog ministrov.

Širši izbor morebitnih kandidatov za pet novih ministrov je že narejen, potekajo pa tudi pogovori s posameznimi kandidati, je v pogovoru z novinarji povedal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. Ob tem je potrdil, da so med kandidati tudi nekateri poslanci SD.

Poslanci SD so po Kumrovih besedah med kandidati tudi zato, ker je glede na to, da "prehodni čas do volitev ne bo dolg, prav, da to funkcijo prevzamejo ljudje, ki se že zdaj ukvarjajo s področjem", ki bi ga prevzeli.

Pri imenovanju novih ministrov za SD po njegovih besedah ni pomembno, da vsi ministri pridejo iz njihovih vrst: "Iskali se bodo ljudje, ki so v tem trenutku glede na razmere pripravljeni prevzeti to funkcijo do volitev."

Pahor bo predlagal paket ministrov

Kumer je danes tako znova potrdil, da je velika verjetnost, da bo predsednik vlade Borut Pahor v potrditev v DZ predlagal paket ministrov, ki bi nadomestili ministre, ki so odstopili, na njihovo izvolitev pa vezal zaupnico vladi. To je kasneje potrdil tudi Pahor.

"Mislim, da je to edino prav in takšno je tudi stališče poslanske skupine SD," je dejal in dodal, da verjame, da bo Pahor takšno stališče upošteval.

O novih ministrih bi lahko v DZ po njegovih besedah odločal že v drugi polovici septembra. Če ministri ne bodo potrjeni, pa je "na široko odprta avtocesta do predčasnih volitev". Te pa bi bile lahko po oceni Kumra konec leta, če seveda "nima kdo v rokah še kakšnega jokerja" in bo predlagal svojo vlado.

O novem predsedniku DZ še nič

Kumer danes še ni mogel potrditi informacije, da je poslanka SD Darja Lavtižar Bebler dokončno kandidatka za novo predsednico DZ. Intenzivna usklajevanja o tem bodo po njegovih besedah sicer stekla naslednji teden, ko se bodo v poslanske klopi vrnili poslanci.

Najprej se nameravajo o kandidatu oziroma kandidatki uskladili s koalicijsko LDS, nato pa bodo poskušali dobiti podporo tudi v drugih poslanskih skupinah. Kandidat oziroma kandidatka namreč za izvolitev potrebuje 46 glasov na tajnem glasovanju.

Zdajšnji predsednik DZ Pavel Gantar je namreč napovedal, da bo 1. septembra odstopil z mesta predsednika DZ.

Pahor na žalni seji: Tokrat pripravljeni na krizo

Slovenija je za razliko od leta 2008 pripravljena na morebitno novo recesijo, je danes po žalni seji povedal Pahor. Zagotovil je, da vlada načrtuje odločen in pravočasen odziv, ki bo osredotočen na krepitev konkurenčnosti izvoznega gospodarstva in spodbude za zaposlovanje.

Kot pravi predsednik vlade, bo prihodnost zaznamovalo bistveno bolj okrepljeno sodelovanje članic območja evra, saj je sedanja institucionalna struktura evrskega območja nezadostna za tako gospodarsko upravljanje v območju skupne valute, ki bi evro obdržalo kot stabilno in verodostojno valuto.

Komentarjev 6
  • privat 07:54 21.avgust 2011.

    res se že počutim kot pahorjev talec...kaj temu človeku ni jasno??? Kdo še njega hoče ??Kaka zaupnica??..HALOO dost je takega življenja ,boljša je vojna

  • Schreckensherrschaft Alarm 16:45 20.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!

  • Stolp 22:20 19.avgust 2011.

    Do kdaj nas bo ta norec še imel za talce? Res še do naslednjih rednih volitev?