Slovenija
19 ogledov

Zaustavili Pahorja

Roko Žarnič, Borut Pahor Žurnal24 main
Skupina protestnikov je zaradi onesnaževanja Lafarge Cementa zaustavila premierja Boruta Pahorja na njegovem obisku Zasavja. Pahor zaenkrat podpira projekt TEŠ 6.

Pahor se je v Trbovljah nenačrtovano srečal s približno petdeseterico protestnikov, združenih v skupino Ekokrog, ki so zaprli cesto in mu niso dovolili naprej. Ekokrog sicer že dolgo nasprotuje aktivnostim in onesnaževanju s strani trboveljske družbe Lafarge Cement in so tokrat v času Pahorjevega obiska pripravili protestni shod.

Premier jim je obljubil, da se bo k njim vrnil najpozneje v dveh tednih, ko se bodo lahko v miru pogovorili. V tem času pa je okoljskega ministra Roka Žarnića pooblastil, naj pripravi odprt pogovor z vsemi deležniki, ki lahko ugotovijo, kako v tem primeru postopati naprej na lokalni ali državni ravni.

TEŠ 6 zaenkrat podpira
Sicer pa je Pahor povedal, da je bil glavni namen obiska, udeležila sta se ga tudi kandidatka za gospodarsko ministrico Darja Radić ter Žarnić, umestitev zasavske energetske politike v nacionalno energetsko strategijo. V tem kontekstu je dejal, da je zaenkrat naklonjen projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), saj investicija po njegovem izpolnjuje okoljevarstvene in ekonomske kriterije, želel pa bi, da se z denarjem upravlja gospodarno, transparentno in učinkovito, za kar so odgovorni v Holdingu slovenske elektrarne.

Dokončno besedo pri tem pa bo imel državni zbor, ki bo jeseni ob obravnavi energetskega načrta moral odgovoriti tudi na vprašanje o tem, ali bomo z investicijo nadaljevali ali ne, je še dejal Pahor.

Ob tem je premier danes tudi povedal, da je v torek sprejel nekaj visokih predstavnikov civilne družne, ki so ga opozorili na nesprejemljivost omenjenega projekta, med njimi ministra za energetiko v prvi vladi in njegove somišljenike, vključno s Spomenko Hribar. Ti so ga opozorili, da bo skozi javno diskusijo vendarle treba odgovoriti na cel niz pomislekov, ki jih ima laična javnost glede upravičenosti tega projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.