Slovenija
26 ogledov

Zavajanje s celicami

2.300 evrov skupaj s pristopnino stane shranjevanje popkovnične krvi in tkiva po Žurnal24 main
Matične celice. Neocelica omogoča še shranjevanje tkiva popkovnice. Stroka: To ni naložba v zdravje.
Priporočila Evropskega sveta

Altruistično. Banke popkovnične krvi bi morale biti zasnovane na prostovoljnem darovanju v namen alogenične presaditve KMC. Podpora. Države članice ne bi smele podpirati darovanja za avtologno uporabo KMC.

Presaditve. Neocelica, eno od treh podjetij, ki v Sloveniji omogočajo shranjevanje popkovnične krvi za presaditev lastnih krvotvornih matičnih celic (KMC), prva v Sloveniji ponuja tudi shranjevanje tkiva popkovnice.

Ponudniki zasebnega shranjevanja popkovnične krvi zavajajo stranke,” pravi Janez Jazbec, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo in onkologijo pediatrične klinike v Ljubljani.

Pretežno darovane celice
Jazbec opozarja, da je na spletnih straneh zasebnih bank naveden velik nabor bolezni, ki je predstavljen tako, da bi uporabnik pomislil, da se zdravijo le z avtologno presaditvijo, torej s presaditvijo lastnih KMC. Kot pravi, ni tako.

"Tisti, ki presajamo kostni mozeg, smo zainteresirani za popkovnično kri, ki je namenjena alogenični transplantaciji, to je presaditvi darovanih celic,"
pojasnjuje.

Verjetnost, da bi do 20. leta potrebovali lastne matične celice, je od 0,001 do 0,04 odstotka.
Janez Jazbec, pediatrična klinika

Tudi v tujini ni presaditev lastnih celic popkovnične krvi nič več. “Šele pred dvema letoma je bilo objavljeno prvo poročilo o zdravljenju otroka z levkemijo na ta način, pa še tedaj so objavili, da bi se bolezen dala pozdraviti drugače,” pove Jazbec. Pri nas so v sedmih letih na pediatričnem oddelku opravili dve presaditvi celic popkovnične krvi, obe z darovanimi celicami.

Pred meseci so na zavodu za transfuzijsko medicino pripravili vlogo za financiranje javne banke popkovnične krvi, vendar se dogovarjanja z ministrstvom za zdravje še nadaljujejo. Trenutno hranijo nekaj čez 400 vzorcev, potrebovali pa bi jih dva tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.