Slovenija
38 ogledov

Zavarovali bi tudi človeško ribico

človeška ribica2 postojnska jama, ciril mlinar
Zavarovanje živali je tudi pri nas vse bolj v porastu. A tudi dodatno zavarovanje ne bo krilo vseh stroškov pri veterinarju.

Da, tudi človeško ribico je mogoče zavarovati. Zavarovalnice so soglasne, da omejitev pri zavarovanju skorajda ni, le da je mogoče živali nedvoumno prepoznati. Pri zavarovalnici Triglav pravijo, da so imeli med nekoliko bolj nenavadnimi živalmi poleg zavarovanja za človeško ribico, tudi povpraševanja za pitone, legvane, lame, alpake, pajke ... Pri Adriatic Slovenici pa imajo trenutno zavarovana tudi dva medveda.

Slovenija 18.09.12, krava, kmetija, turisticna kmetija, farma, pasa, foto: shutt | Avtor: Shutterstock Shutterstock
A domače ljubljenčki po grobih ocenah zavarovalnic predstavljajo le okoli deset odstotkov zavarovanih živali. V zavarovalnicah Triglav, Tilia, Adriatic Slovenica in Zavarovalnici Maribor pojasnjujejo, da Slovenci najgosteje zavarujemo tako imenovane gospodarske živali,  na primer govedo, prašiče, konje in perutnino. Med domačimi živalmi pa pse in mačke. Po ocenah Triglava naj bi bilo tako v Sloveniji zavarovan le kakšen odstotek vseh psov, a zavarovanje domačih živali je tudi pri nas v porastu: "Opažamo, da delež zavarovanj ljubiteljskih živali glede na skupno število zavarovanih živali iz leta v leto narašča. Glede na število registriranih psov ocenjujemo, da je v Sloveniji zavarovanih približno odstotek psov." 

Osnovno zavarovanje ne krije stroškov zdravljenja

V osnovno zavarovanje je  zavarovalnice ponavadi vključujejo le zavarovanje zaradi pogina ali usmrtitve, šele dodatno zavarovanje pa  bo krilo nekatere stroške zdravljenja živali pri veterinarju. V primeru, da bi se radi zavarovali zaradi morebitne škode, ki bi jo morda pes z ugrizom storil, pa je potrebno še zavarovanje za odgovornost lastnika psa.  

Pri vseh zavarovalnicah za sklenitev zavarovanja zahtevajo, da so živali zdrave. Rodovniki pri psih in mačkah niso vedno pogoj, a Adriatic Slovenica bo mačke zavarovala le z rodovnikom. Zavarovanje za kritje stroškov zdravljenja, ki se sklepajo na podlagi vrednosti živali in velikosti police, pa nikoli ne bo krilo vseh stroškov veterinarja.

Stroškom zavarovanja nikoli ne morete povsem ubežati

pes | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Pri Slovenici pravijo, da je kritje stroškov zdravljenja v enem letu omejeno z zavarovalno vsoto, lastnik pa del stroškov nosi sam, izbirate lahko med 30 ali 50 odstotno udeležbo. Pri Triglavu nudijo možnosti vseživljenskega zavarovanja, pri čemer boste sami krili 25 odstotkov do porabe letnega agregata, ki je lahko 1.000, 2.000 ali 3.000 evrov. Pri klasičnem zavarovancu pa boste soudeleženi v 40 odstotkih. Soudeležbo v 40 odstotkih ponujajo prav tako pri Zavarovalnici Maribor.

Pri Triglavu bi vam tako za zavarovanje za stroške zdravljenja za mlajšega psa pri agregatu 1.000 evrov s 25 odstotno udeležbo zaračunali 104 evre letno. Osnovno zavarovanje mlajšega psa zaradi pogina z zavarovalno vsoto 700 evrov, bi vas letno stalo 41 evrov, za starejšega psa pa bi bil znesek nekajkrat višji - okoli 190 evrov. Za zavarovalno vsoto 300 evrov in soudeležbo s 30 odstotkov pa bi premija pri Adriatic Slovenici plačali premijo okoli 85 evrov za psa in 71 za mačko.

Komentarjev 1