Slovenija
20 ogledov

Zavarovalnica bi prevzela Slovenijales

Triglav zavarovalnica BOBO Žurnal24 main
Zavarovalnica Triglav je objavila namero za prevzem ljubljanske družbe Slovenijales. Slednja je lani zabeležila nekaj več kot 3,4 milijona evrov izgube, kar je 538 odstotkov več kot predlani.

Zavarovalnica s prevzemno ponudbo želi priti do vseh delnic družbe, v kateri sicer že ima v lasti 61,74-odstoten delež. Najkasneje v 30 in ne prej kot v 10 dneh bo po objavi te prevzemne namere objavila prevzemno ponudbo, piše v obvestilu, danes objavljenem v časniku Delo in na spletni strani Ljubljanske borze.

Slovenijales v izgubi
Največja slovenska zavarovalnica je o prevzemni nameri že obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence, ciljno družbo in predstavnike delavcev oziroma delavce ciljne družbe ter Zavarovalnice Triglav.

Družba Slovenijales je lani zabeležila nekaj več kot 3,4 milijona evrov izgube, kar je 538 odstotkov več kot predlani. Lanski čisti prihodki od prodaje tega trgovca s pohištvom so dosegli nekaj nad 5,4 milijona evrov, medtem ko so leto prej znašali 4,9 milijona evrov.

Na poslovanje družbe pa lahko močno vpliva tudi zadeva Jugobanka. Gre za Slovenijalesove dolgove do Jugobanke v stečaju, ki jih je kupila srbska družba Municipium S, katere lastnik je po odvzemu premoženja država Srbija.

Družbo tepejo jugoslovanski dolgovi
Kot so novembra lani pojasnili v družbi, so v pravdni zadevi Jugobanka, ki predstavlja za družbo veliko negotovost in lahko v primeru morebitnega negativnega izida tožb pomembno vpliva na poslovanje družbe, še vedno v teku sodni postopki in v veljavi predhodne odredbe, na podlagi katerih so blokirana denarna sredstva na transakcijskem računu v višini 10 milijonov evrov ter vpisana predznamba zastavne pravice na poslovni stavbi v višini 36,4 milijona evrov s pripadki.

Slovenijalesov dolg izhaja s konca 80. let preteklega stoletja, ko so tri Slovenijalesove hčerinske družbe od newyorške izpostave Jugobanke najele za šest milijonov dolarjev kreditov, za katere je bilo matično podjetje porok. Ker hčerinske družbe dolgov niso poplačale, je matična družba prevzela obveznosti za njihovo poplačilo, vendar ni vsega poplačala, zato je dolg narasel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.