Slovenija
29 ogledov

Zavarovalnica ne dovoli sprememb

pogodba zavarovanje Suzana Kos
Ob sklenitvi pogodbe smo bili pomanjkljivo informirani, trdi bralka.

"Če zavarovanka meni, da je bila zavedena, lahko pri pristojnem sodišču vloži tožbo za razveljavitev sklenjenega življenjskega zavarovanja in zahteva povrnitev nastale škode," komentira Sergej Simoniti, direktor Agencije za zavarovalni nadzor. Sama zakonodaja pa možnosti kapitalizacije (zavarovanje z znižano zavarovalno vsoto brez nadaljnjega plačila premije) ne zapoveduje; ta možnost je lahko izrecno dovoljena le v splošnih pogojih pogodbe, ki jo sklene stranka z zavarovalnico.


Na naše uredništvo se je obrnila bralka iz Pirana, ki je z zavarovalnico Generali februarja 2009 sklenila pogodbo o življenjskem zavarovanju za obdobje desetih let. "Naše družinske finance so zdaj v slabem stanju, zato sem se hotela dogovoriti za spremembo pogojev, za zamrznitev vplačanega denarja, ki bi ga dvignila po izteku desetletne pogodbe, a mi tega ne dovolijo. Ob sklenitvi pogodbe smo bili zavedeni oziroma pomanjkljivo informirani," trdi.

V Generaliju, Zavarovalnici Triglav in Adriaticu Slovenici na vprašanje, koliko zavarovancem so se finance zalomile in prosijo za spremembo pogodb, niso odgovorili, vsi pa se zavedajo, da se "finančno stanje zavarovancev spreminja".

Komentarjev 6
  • tralala 15:45 08.november 2013.

    Identičen dogodek pri zavarovalnici Triglav, nadgrajen z ignoranco dotičnega zavarovalne agentke. Zelo marljiva in vztrajna pri sklepanju, popolna ignoranca in ne-javljanje na telefon ob prekinitvi. Zgodilo se mi je trikrat - prvič, zadnjič in nikoli več. Ven sem dobil 35 ...prikaži več % vplačanega zneska.

  • Johan Spohan 13:15 08.november 2013.

    Zavarovalnice in banke so namenjene nategovanju ljudi.

  • wingspan15 12:29 08.november 2013.

    sama sem sklenila zavarovanje za obdobje 12 let pri Zavarovalnici Maribor. Sama nase sem jezna, da sem dovolila zavarovalnici, da me je po domače povedano, tako nategnila. Ko sem želela zavarovanje po 10 letih vplačevanja prekiniti, sem ugotovila, da ne ...prikaži več bom dobila ven niti polovice tistega, kar sem vplačevala, poleg tega pa so od vplačanega zneska, se pravi mojega privarčevanega denarja, ne zaslužka, ker tega ni bilo, obračunali še davek. Če bi denar varčevala na banki, bi mi tekle obresti in davek bi plačala od obresti ne pa od svojega privarčevanega denarja. Zavarovanje sem prekinila, vsaka šola pač nekaj stane, vendar če se le da, ozaveščam ljudi. Sprašujem se koliko ljudi je prekinilo zavarovanja, ker ni bilo sposobno več plačevati in koliko so zavarovalnice na račun revežev zaslužile. Tako, da ljudje, ne bodite neumni, ker je vse skupaj le še en zelo velik nateg.