Slovenija
32 ogledov

Zavarovalnice so boljše kot banke

poškodba, zavarovanje Shutterstock
V primeru res črnega scenarija bi imelo težave šest od petnajstih zavarovalnic na našem trgu.

Slovenske zavarovalnice so tudi v primeru črnih scenarijev pripravljene na leto 2016, ko začnejo veljati strožja pravila glede zagotavljanja kapitala, znana kot Solventnost II, so pokazali evropski stresni testi.

Čeprav je bilo potrebno v stresni test vključiti vsaj zavarovalnice, ki so imele polovični tržni delež, smo pri nas vključili vse zavarovalnice, kar sta storili le še Islandija in Litva.

Zaradi strožjih pravil bi imela premalo kapitala le dve zavarovalnici, a je njun skupni primanjkljaj minimalen, le štiri milijone evrov, ena zavarovalnica pa bi imela konec lanskega leta, če bi že veljala nova pravila, malce prenizke rezervacije.

Nova kriza bi prinesla težave

Če bi se razmere na trgu zelo poslabšale, na primer, če bi se vrednost poslovnih nepremičnin razpolovila in se vrednost obveznic znižala za deset odstotkov, delnic pa zmanjšala za 41 odstotkov, bi imelo premalo kapitala šest zavarovalnic, pri približno pol manj črnem scenariju pa bi imele težave s kapitalom tri.

Kljub temu v Agenciji za zavarovalni nadzor menijo, da so odstopanja obvladljiva in da ne ogrožajo zmožnosti izplačil obveznosti iz zavarovalnih pogodb. 

Komentarjev 1
  • spenjac 13:14 01.december 2014.

    ohoho, čas za nakup delnic triglava. kriza bo, tujci bodo prišli ocenit zavarovalnice, nujen bo tuj prevzem, ker je triglav državna družba in če bom hiter se bom fino omastil. Gutten apetit.