Slovenija
73 ogledov

Zavarovanci ob pol milijona

V prihodnje bodo zavarovanci Vzajemne vsakih šest let volili 45 zastopnikov skup Žurnal24 main
Skupščina zastopnikov. Križaničevi popravki zakona o zavarovalništvu bi lahko Vzajemno stali pol milijona evrov.

Stroški. “Groba ocena je, da bo uskladitev z lani sprejeto zakonodajo Vzajemno stala okoli 500 tisoč evrov,” je včeraj potrdil Mirko Miklavčič, predsednik nadzornega sveta (NS) družbe, in dodal: “Kot nadzornik sem zelo žalosten, da bomo za tako stvar porabili toliko denarja.”

Nove uprave še ni
Licence AZN. Za zdaj upravo Vzajemne vodita Dušan Kidrič in Irena Kos. Milojka Kolar, ki naj bi v upravi zamenjala Kosovo, je že dobila licenco AZN, tretji član uprave Igor Jarc pa na licenco še čaka. Dobil naj bi jo predvidoma ta teden, pravi Miklavčič. Pojasnjuje, da bo NS počakal, da tudi drug član uprave dobi licenco, in nato vse spremembe v upravi izvedel sočasno. Tako Kolarjeva za zdaj nima pogodbe za članico uprave.

Zadnja, veljavna različica zavarovalniškega zakona, ki je bila sprejeta lani in je bila pripravljena za preprečitev tega, da bi na skupščinah Vzajemne odločali kar direktorji območnih enot, kar se je dogajalo v preteklosti, je nastala na finančnem ministrstvu Franca Križaniča.

Vzajemna mora zdaj, da se izogne likvidaciji, najprej sklicati skupščino članov, to je vseh zavarovancev, in jih prepričati, naj potrdijo nov pravilnik o volitvah v novo skupščino, volilno komisijo in spremembe statuta. Skupščina bo predvidoma 
februarja.

Vzajemna mora v šestih mesecih po tej skupščini izpeljati še splošne volitve 45 zastopnikov, ki bodo v prihodnje glasovali na skupščinah, in volitve 90 nadomestnih zastopnikov. “Vsaki dve leti pa bo nato z žrebom določeno, katerim 15 zastopnikom poteče mandat in kdo od nadomestnih jih bo nadomestil,” je nov loterijski sistem razložil Miklavčič.

Zakonodajalec ni razmišljal, koliko bo to stalo.
Mirko Miklavčič, nadzornik Vzajemne

Pravila še usklajujejo
Miklavčič je dejal, da podrobnosti pravilnika o volitvah še usklajujejo. Dorekli jih bodo morebiti že v petek ali najpozneje prihodnji teden. Predvsem še vedno ni jasno, ali boste, če ste zavarovanci Vzajemne, o zastopnikih v svoji starostni skupini (teh bo pet) glasovali kar po pošti ali morda celo elektronsko (kar bi bilo najceneje) ali pa bodo za to organizirana neke vrste volišča, kot bi šlo za minireferendum. Kot je že določil zakon, pa bodo tovrstne volitve novih zastopnikov 
potekale vsakih šest let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.