Slovenija
74 ogledov

Zavarovanci Vzajemne bodo plačali 15 evrov manj

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zaradi poračuna bo namesto 28 treba plačati 13 evrov. V Vzajemni tudi pripravljajo ocene in izračune, kakšne so možnosti, da bi bila premija dopolnilnega zavarovanja prihodnje leto za evro nižja kot letos.

Nadzorni svet Vzajemne je potrdili predlog uprave, da Vzajemna v decembru zavarovancem poračuna 15 evrov letošnje premije. Zavarovanci bodo tako decembra namesto 28 evrov plačali 13 evrov premije.

Vračajo 12 milijonov

Za to potezo so se v Vzajemni odločili, ker letos beležijo nižje odhodke za zdravstvene storitve od načrtovanih. Zavarovancem tako vračajo okoli 12 milijonov evrov. Poračun bodo dobili tudi tisti, ki so vplačali zavarovanje vnaprej za celo leto.

Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je na današnji novinarski konferenci dejal, da bi potezo lahko interpretirali kot posledico previsokih premij. V Vzajemni zagotavljajo, da namen vrnitve tega denarja ni komercialne narave, pač pa da "Vzajemna danes prvič kaže poslanstvo vzajemnega zavarovanja". "Ko nastanejo viški, se jih vrne zavarovancem, ko primanjkuje, pa se premije ustrezno prilagodijo," je dejal Mikeln.

Glede razporejanja akumuliranih dobičkov iz preteklih let je dejal, da bo o tem odločala skupščina zavarovalnice. Kakšni bodo predlogi uprave, pa je po njegovem mnenju še prezgodaj reči. Skupščina bo zasedala predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Bodo znižali premijo?

Uprava je danes od nadzornega sveta tudi dobila pooblastilo, da preuči možnosti znižanja premije v prihodnjem letu za en evro. A kot je opozoril Mikeln, je odločitev odvisna od projekcij stroškov za zdravstvo za prihodnje leto in morebitnih načrtov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije glede sprememb v višini kritij na področju obveznega in dopolnilnega zavarovanja.

Na dokončno odločitev glede višine premije bodo vplivali tudi izračuni glede kapitalske ustreznosti na podlagi spremenjene zakonodaje in evropske direktive Solventnost II.

Na mesec umre 1.000 zavarovancev

Član uprave Vzajemne Neven Cvitanović je dejal, da od marca sklenitev novih zavarovanj v Vzajemni presega število odpovedi. Vseeno pa imajo negativen trend števila zavarovancev, saj jih okoli 1.000 mesečno umre, prav tako imajo določene težave s plačilno nedisciplino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.