Slovenija
21 ogledov

Zavarovani še osem dni po odjavi

Tri tisoč prebivalcev Slovenije si svojega obveznega zavarovanja ne uredi več ko Žurnal24 main
Brezposelni. Spletni zdravstveni sistem ima kljub dnevnemu osveževanju varovalko.

Obvezno zdravstveno zavarovanje je veljavno še osem dni po tem, ko delodajalec delavca odjavi iz zavarovanja, mirijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Čeprav se zdaj podatki osvežujejo vsak dan, je v sistem namreč vgrajena varovalka oziroma osemdnevna tolerančna doba. “To je doba, v kateri se osebi še izkazuje, da ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, čeprav je bila iz njega dejansko že odjavljena,” razlagajo na zavarovalnici in dodajajo, da zavarovanec tako nima nobenih težav pri uveljavljanju zdravstvenih storitev.

To smo preverili, ker se je na nas obrnila bralka, ki ji je poteklo delovno razmerje za določen čas. Zanimalo jo je, kako se lahko zavaruje v vmesnem obdobju, saj od trenutka, ko jo je delodajalec odpustil, do takrat, ko ji bo zavod za zaposlovanje uredil zdravstveno zavarovanje, lahko preteče več dni.

Na ZZZS ob tem opozarjajo, da ni nujno, da jo delodajalec takoj odjavi iz zavarovanja, saj ima po prenehanju delovnega razmerja za odjavo osem dni časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.